Grands travaux

Een jongen zit in een hokje een draad te strippen, een andere staat in de deuropening. Ze praten plagerig over voetbal, ze analyseren het spel van F.C. Barcelona en Real Madrid. De (statische) camera registreert, er wordt niets verklaard, de kijker is een bijna stiekeme getuige.

Na hun uit Youtubefilmpjes samengestelde afstudeerfilm Because We Are Visual en de documentaire over Rosas, Rain, zijn Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes nu gaan filmen in de Brusselse (Nederlandstalige) school Anneessens-Funck, waar een aantal technische en beroepsopleidingen aangeboden worden. We volgen een klas jongens bij hun praktijklessen, maar zien hen ook presentaties geven: ze stellen hun afdeling voor aan een meisjesklas, geven een PowerPoint over het milieu of hun land van herkomst of simuleren een sollicitatiegesprek. Leraren geven instructies en advies, ook over hun leven na de school. In de praktijklessen leren we de jongens misschien het beste kennen: terwijl ze werken is er gelegenheid om te praten en grapjes te maken. We herkennen de voetbalfanaat, de meisjesgek, degene met het meeste verantwoordelijkheidsgevoel ...

In de brochure van het Kunstenfestivaldesarts, waar de film vertoond is, wordt de link gelegd met de Amerikaanse serie The Wire, die net als GRANDS TRAVAUX een antwoord zoekt op de vraag hoe in een wereld waarin steeds minder waardering is voor arbeid en vakmanschap “mensen vandaag in het leven staan, in relatie tot arbeid, opleiding en toekomstperspectieven”. Die vragen moet de kijker zichzelf stellen, maar daar helpt juist het ontbreken van (sturende) commentaar. De filmmakers geven ons ‘tranches de vie’ en oordelen nooit. De kijker observeert daardoor ook met een open geest, kan zich blijven verwonderen, zich voortdurend allerlei afvragen, grinniken om de vaak grappige conversaties en ook meevoelen met de jongens. Hoewel ze zich bijna de hele film binnen de schoolmuren bevinden, gaan hun gesprekken toch vaak over hun leven daarbuiten, over hun toekomst, baantjes, geld en – uiteraard – meisjes. GRANDS TRAVAUX geeft ons via de ‘hoofdrolspelers’ een inkijkje in de wereld van Brusselse jongeren, en doet dat met veel warmte en respect. Een film die gezien mag worden.

Lees het interview met Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes hier.

Geschreven door EVELIEN VAN VESSEM

Grands travaux

17/01/2017
Genre: 
Productiejaar: 
2016
Distributeur: 
Savage Film

Media: 

onomatopee