Hidden Figures

Mooi, met flegma en niet zonder humor hoe twee onmogelijkheden – het in de ruimte brengen van de eerste mens én de emancipatiestrijd van de zwarte vrouw – parallel worden geschetst in een en hetzelfde, op ware feiten gebaseerde verhaal, getekend Ted Melfi (St.Vincent).

Het onmogelijke nastreven? De Russische Spoetnik ligt ver vooruit op het ruimtevaartprogramma van de NASA, die zich tot een quasi uitzichtloze en zenuwslopende achtervolgingsstrijd ziet veroordeeld – we zijn in 1961, in volle Koude Oorlog. In de VS komt deze boude constatering koud aan, wordt als een echte nachtmerrie ervaren. Teamleider Harrison stelt het keihard wanneer hij zijn medewerkers kapittelt: “Waarom zijn wij in een race met twee … de tweede?” Intussen hebben de drie hoogbegaafde zwarte meisjes, hidden figures, een werkplek gekregen bij de sectie ‘rekenaars’ in het ambitieuze ruimteprogramma van de NASA, voor een Afro-Amerikaanse het hoogst bereikbare toen. Toch weten de drie vriendinnen, Dorothy Vaughan, Mary Jackson en Katherine Globe, zich dankzij hun hardnekkigheid en inzet op te werken, respectievelijk als supervisor, ingenieur – ervoor mogen studeren moet zelfs voor de rechtbank worden afgedwongen – en vertrouwelinge van Harrison (een erg gedreven Kevin Costner). Vooral wordt er gefocust op het eigenlijke hoofdpersonage, de wiskundeknobbel Katherine Globe, die zelfs de nieuwste IBM-computer te slim af is en als enige weet uit te rekenen welke boog de ruimteraket juist moet maken om veilig naar de aarde en in de dampkring terug te keren.

Het meest verdienstelijk is evenwel hoe HIDDEN FIGURES (met als ondertitel ‘Figuren in de schaduw’) zeer juist de sfeer van begin jaren 60 weet op te roepen, een klimaat van rassensegregatie (“color people”) maar ook van ongebreideld optimisme, van “hard werken en dan komen we er wel”. Dat straalt de sfeervolle en discreet gebruikte zwarte muziek van Pharell Williams uit, samen met de retro production design en de integratie van de historische beelden van de Spoetnik met het hondje Laika en Joeri Gagarin als kosmonaut(en) en de eerste Amerikaan in de ruimte: kolonel John Glenn, de koelbloedigheid zelve. Het maakt van HIDDEN FIGURES een integere kroniek en een fraai tijdsbeeld.

Voor de vertoningen van HIDDEN FIGURES kan je terecht op cinenews.be.

Geschreven door FREDDY SARTOR

Hidden Figures

01/02/2017
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2016
Distributeur: 
20th Century Fox

Media: 

onomatopee