How To Change the World

Van in het prille begin, de vroege jaren zeventig, begrepen de oprichters van Greenpeace de kracht van het beeld en de impact van een sterk verhaal. “Je kan de wereld meer en efficiënter veranderen met een camera dan met een geweer”, stelt een van de geïnterviewde Greenpeace-veteranen.

De documentaire HOW TO CHANGE THE WORLD doet daar nu zijn voordeel mee. Deze wordingsgeschiedenis steunt immers vooral op foto - en filmopnamen van tijdens de protestacties en de geschriften van eerste voorman Robert Hunter. Onder impuls van deze journalist-activist wist Greenpeace zichzelf en hun boodschap op de kaart te zetten door van hun acties sterke verhalen te maken, met beelden die vaak een iconische status kregen. Zoals de naam aangeeft, groeide Greenpeace vanuit de ecologische en de vredesbeweging. Al snel hadden ze echter “voor elke mysticus ook een technicus” aan boord. Na hun eerste actie vanuit Vancouver, Canada, tegen het nucleaire programma van de Amerikaanse regering, volgde een campagne tegen de walvisjacht. Het door hen op film vastgelegde harpoenschot vanuit een Russische walvisjager lanceerde de wereldwijde ecologische beweging. Ze hadden een “mind bomb” geplant in de gedachten van het brede publiek. Dat toenemende succes zorgde voor een groei in de organisatie. De acties hadden gevolgen. Ook voor de onderlinge relaties van de activisten. Sluimerende conflicten en botsingen tussen ego’s liepen uit op scheuringen. “The revolution will not be organized”, klinkt het met een verwijzing naar 'The Revolution Will Not Be Televised' van muzikant-dichter Gil Scott-Heron.

HOW TO CHANGE THE WORLD plukt vakkundig beelden uit het rijke Greenpeace-archief en toont hoezeer met de toenemende impact ook de spanning tussen de actievoerders van het eerste uur hoog oploopt. Het leiderschap wankelt. Beslissingen en de manier waarop ze genomen worden, blijken haaks te staan op de principes van gelijkheid waarop de beweging steunt. In dat opzicht laat de documentaire zich ook bekijken als een verslag van hoe een protestbeweging (eender welke) keuzes moet maken over eventuele compromissen, het sluiten van allianties en de eigen organisatie. Aan het eind van de jaren zeventig wordt Greenpeace hervormd tot een wereldwijde ecologische beweging. Vriendschappen waren afgesprongen en werden (soms) weer hersteld. Veranderen verandert.

Geschreven door BJORN GABRIELS

How To Change the World

Regisseur: 
Scenario: 
Muziek: 
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
Dalton Distribution

Media: