How I Spent My Summer Vacation

Mel Gibson maakte in The Beaver al een matige comeback als depressieve huisvader. Met HOW I SPENT MY SUMMER VACATION voegt hij een zoveelste film toe aan het oeuvre van de actiefilm, deze keer vol zwetende Mexicanen, heroïne, rokende kinderen en uiteraard een flinke dosis geweld.

Driver (Mel Gibson) verwelkomt de kijker al meteen met een spannende achtervolgingsscène. Verkleed als clown vlucht hij langs de Amerikaanse-Mexicaanse grens met een smak geld op de achterbank. Waar dat geld vandaan komt, vertelt filmregisseur Adrian Grunberg nog niet. Driver wordt na een mislukte autostunt echter gevat en uitgeleverd aan de Mexicaanse politie, die maar al te graag het geld in beslag neemt. De Gringo vliegt meteen de bajes in. Vergeet films zoals The Rock of Green Mile maar beeld je veeleeer een anarchistisch smerig dorp in of zoals Driver beschrijft: “Is this a prison, or the world's shittiest mall?”

Te midden die chaos is er nog altijd sprake van een vorm van hiërarchie. De lagere klasse wonen in krotten terwijl de hogere klasse verblijft in penthouses waar de champagne rijkelijk vloeit. Al snel deelt Driver zijn sigaretten met Kid, een jongen wiens ouders ooit werden opgepakt voor drugshandel. Samen hebben ze het gemunt op Javi, de drankzuchtige leider van de elite. Hij bezit niet alleen het gestolen geld maar is ook op zoek naar de drager van het zeldzame Bombay Blood, voor zijn levertransplantatie. Een orgaan dat alleen Kid hem kan bezorgen.

Grunberg, die voordien zijn strepen verdiende als regieassistent, creëert een bizarre wereld waarin nogal wat afbreuk wordt gedaan aan geloofwaardigheid. Pluspunt is dat de spanning tot een hoger niveau wordt getild. Zo leveren gevechten en achtervolgingen vermakelijke actiescènes op. Verwacht geen meesterlijke ontsnapping of gevatte plotwending, zowat alles is vrij voorspelbaar. Bovendien komen zowel Gibsons humor als zijn voiceover wat geforceerd over. De oneliners klinken alsof ze uit een parodie komen.

Het personage Driver is slechts een schets, in feite een wandelende contradictie. In het begin maken we kennis met een egocentrische keiharde dief en dertig minuten later trekt hij zich opeens het lot van moeder en kind wel aan. Het plot heeft dus zijn mankementen en ook Mel Gibsons gloriedagen zitten er duidelijk op.

Geschreven door JUSTINE DE GRAEVE

How I Spent My Summer Vacation

07/11/2012
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
Paradiso

Media: 

onomatopee