Hustlers

50 is het nieuwe 25. Of toch niet, want de fun bij HUSTLERS bestaat net bij gratie van het besef dat je naar een vijftigjarige Jennifer Lopez aan het kijken bent wanneer die een waanzinnig atletische paaldansact uitvoert.

De dubbelzinnige verhouding tussen de zelfverzekerdheid van een intelligente, sexy vrouw en de kwetsbaarheid van de lefgozer wier overmoed voor de val komt, loopt als een bloedrode draad door Lopez’ glansrol. Dat ze haar latin sexappeal kan verpakken in hypnotiserend goed acteerwerk, werd vooral duidelijk in Soderberghs Out of Sight – maar dat is alweer meer dan twintig jaar geleden. Tientallen succesvolle songs en videoclips later is ze back with a vengeance. Girlpower, MeToo, het nieuwe feminisme en sympathie voor de underdog verenigen zich in haar rol als Ramona, de paaldanseres die haar pupillen leert om hun stinkend rijke klanten op te lichten. De film focust op de komst van Destiny (Constance Wu), een verleidelijke, maar onzekere leerling aan wie meesteres Ramona de kneepjes van het vak bijbrengt, waarvan de meest obscure inhoudt dat ze haar klanten drogeert en besteelt.

Het script van HUSTLERS is gebaseerd op een nieuwsbericht en werd door Martin Scorsese afgewezen vooraleer de scenarist het zelf verfilmde. Het staat dan ook dichter bij Goodfellas dan bij Showgirls. Alleen is het twijfelachtig of een man dezelfde finesses in de karakters en gedragingen van de protagonisten had kunnen leggen (akkoord, sinds Widows van Steve McQueen is die twijfel voor een stuk weggeëbd). Lorene Scafaria, die zich als regisseur nog niet speciaal onderscheiden had, legt de ene heerlijke laag op de andere. Ze respecteert de codes van het oplichtersgenre, waarbij achter elke hoek de afgrond dreigt. Ze steekt een middenvinger op naar de saillant rijke klasse die de wereld in 2008 in crisis stortte. En ze analyseert de relaties tussen vrouwen die aan de zelfkant trachten te ontsnappen door hun lichaam in de strijd te werpen (als dekmantel). Een onverwacht scherpe, stijlvolle en meeslepende thriller.

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door MIK TORFS

Hustlers

16/10/2019
Regisseur: 
Scenario: 
Genre: 
Productiejaar: 
2019
Distributeur: 
The Searchers

Media: 

onomatopee