Intersections

De gefortuneerde uit New York afkomstige Taylor en Scott zijn op huwelijksreis in Marokko. Een avontuurlijk tripje met een terreinwagen door de woestijn loopt echter faliekant af. Ze worden opgejaagd en geramd door een tweede voertuig en even later geraken ze op een kruispunt in een verwoestend verkeersongeval betrokken samen met enkele andere voertuigen.

Drie mensen zijn dood, de auto’s total loss. Zelf mankeert het stel niets. Samen met een groepje gestrande reizigers start een overlevingstocht vol verrassingen, bedrog en suspense door de bloedhete Sahara. Onder het zootje ongeregeld bevinden zich onder andere een gearresteerde diamantensmokkelaar, een mysterieuze vrouw met een baby en een Australiër die in werkelijkheid de minnaar van Taylor blijkt te zijn met wie ze samen een moordcomplot op haar kersverse echtgenoot had beraamd. Ook duikt er schijnbaar uit het niets een pistoolzwaaiende gemutste kerel op.

Qua vergezochtheid kan INTERSECTIONS alvast tellen. Scenarist David Marconi verdiende zijn sporen onder meer als (mede)auteur van de verhalen van Enemy of the State (1998) en Live Free or Die Hard (2007). Onder de vleugels van Frankrijks grootste actie-exportproduc(en)t Luc Besson blikt Marconi nu ook als regisseur zijn eerste grote langspeler in. Het resultaat is een rauwrealistische actiethriller die zichzelf behoorlijk serieus neemt. Door het noodlot in een auto-ongeval samengedreven personages kennen we uit bijvoorbeeld Amores Perros (2000) van Alejandro Gonzalez Inarritu, wiens latere tragedie Babel (2006) zich ook (voor een deel) in de Marokkaanse woestijn afspeelt. Toch concentreert Marconi zich niet op de dramatische mozaïekvertelling en de verschillende achtergronden en motieven van de personages, maar is hij vooral geïnteresseerd in verrassing, actie en sensatie. Terwijl bij Inarritu het auto-ongeval bol staat van de metaforen, gebruikt Marconi het als een ongewoon vertrekpunt voor een misdaadverhaal.

De broeierig in beeld gebrachte locaties (van de desolate Marokkaanse woestijn tot de drukke soeks in de bewoonde wereld) tonen zich een prima voedingsbodem voor een soms iets te ambitieuze prent die af en toe wat té hard zijn best doet om de puzzelstukken van het plot in elkaar te doen passen. Desalniettemin een originele invalshoek voor een actieprent.

Geschreven door DIMITRI DEWEVER

Intersections

06/02/2012
Regisseur: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
Belga

Media: 

Trailer: 

pGSq5SGp8P4

Magazine

Bestel dit nummer na (€5) door te mailen naar info@filmmagie.be

onomatopee