Io sono Li

Van het ogenblik dat Shun Li in een bar, in een café gaat werken in het Noord-Italiaanse Chioggia, niet eens zover van Venetië, wordt IO SONO LI (Petite Venise) van de Italiaanse filmer Andrea Segre een en al weemoed: het alomtegenwooridge water, de oude vissersschuiten, de stemmige pianomuziek... De jonge moeder hunkert naar haar zoontje van acht dat ze in China bij haar vader, zijn grootvader, heeft achtergelaten. Haar hele leven staat in het teken om de jongen zo vlug mogelijk naar Italië te kunnen krijgen, om hem bij zich te hebben. Het geld dat de vrouw verdient is integraal daarvoor bestemd. Het meisje vindt intussen enigszins troost bij haar Chinese roommate en bij Beppi, een oude visser, een ex-Joegoslaviër, die al 30 jaar in Italië woont, een trouwe klant van haar café is en bovendien 'de dichter' wordt genoemd.

Zijn gelegenheidsverzen zijn  misschien niet direct de grote dichtkunst, die Shun Li al jarenlang vindt bij de grote Chinese poëet Qu Yuan, maar ze komen hem wel recht uit het hart. Shun Li is gecharmeerd. Maar die toenadering tussen beide verloren zielen is het stadje niet ontsnapt. Meteen steekt van alle kanten het wantrouwen, de roddel, de kop op, tot en met regelrecht racisme. Het wordt Beppi – een schamele vissershut op het water is ongeveer alles dat hij heeft – niet in dank afgenomen door enkele andere klanten van het café en ook Shun Li moet de vriendschapsrelatie afbreken anders zou zij wel eens van nul af aan moeten (her)beginnen... Zo wordt gedreigd. En zij én haar zoontje – al jaren van elkaar gescheiden – hebben het al zo moeilijk.

Segre laat in IO SONO LI het water bijna de hoofdrol vertolken; het is er altijd en overal. Wordt niet met zoveel woorden gezegd dat zee in het Italiaans mannelijk is en lagune vrouwelijk, zeer mysterieus dus. Af en toe lopen straten, pleinen en ook Shun Li's café onder water. Water dat enkele uren later terugtrekt,even snel als het gekomen is. IO SONO LI, een mooi sfeerverhaal met een mysterieus slotakkoord, weet de juiste snaar te bespele vindt de juiste toon.Wat niet zo vaak voorkomt.  
 

Geschreven door FREDDY SARTOR

Io sono Li

17/07/2013
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2011
Distributeur: 
ABC

Media: 

Trailer: 

1DGTeKMZeYk

onomatopee