Joy

Noem Joy Mangano gerust een vrouw met visie. Op haar tiende wist het meisje al dat zij geen prins op het witte paard nodig had, maar gewoon een vleugje magie. Ze had een levendige verbeelding en droomde van de ene uitvinding na de andere. Zeventien jaar later is de magie in het leven van de jonge vrouw echter ver zoek. Ze heeft een alledaagse job bij een vliegtuigmaatschappij en runt een hectisch huishouden voor zes.

Joy is gescheiden met twee kinderen, en biedt ook nog onderdak aan haar grootmoeder Mimi, haar zingende ex Tony, haar aan soaps verslaafde moeder Terry en haar hopeloos romantische, opvliegende vader Rudy. Net zoals in zijn eerdere films kiest David O. Russel, maker van Silver Linings Playbook (2012) en American Hustle (2013) in JOY voor unieke, uitvergrote, tragische en tegelijk komische personages met een enorme innerlijke kracht. Ondanks haar disfunctionele familie blijft Joy Mangano immers niet bij de pakken zitten. Ze vindt net inspiratie in haar tegenslagen thuis en bedenkt zo de Miracle Mop, een zelf-uitwringende zwabber die haar leven zal veranderen. Joy is ervan overtuigd dat de Miracle Mop in elk huishouden thuishoort en hoe is die daar beter te droppen dan via televisieverkoop? Maar de marketingwereld is hard en kil, net zoals de vormgeving van de QVC-studio’s.

Om in die omgeving te overleven zal Joy behalve haar zwabber ook zichzelf moeten heruitvinden. Om deze innerlijke transformatie filmisch waar te kunnen maken, moest O. Russel kunnen rekenen op een sterke actrice en die vond hij opnieuw in Jennifer Lawrence. Lawrence won al een Oscar voor haar vertolking van depressieve weduwe Tiffany in Silver Linings Playbook en ondertussen is haar van emotie doordrongen performance als Joy genomineerd voor een Golden Globe. Silhouetten en over-the-shouldershots verhogen het inlevingsvermogen, terwijl de alsmaar warmer wordende kleuren de hoop op een positieve afloop alsmaar doen toenemen.

Zowel Lawrence, O. Russel als de Zweedse DOP Linus Sandgren tonen zich in JOY meesters van de emotionele manipulatie. En het werkt.

Geschreven door ELINE DURT

Joy

13/01/2016
Regisseur: 
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
20th Century Fox

Media: 

onomatopee