Kapringen

Twee generaties na het declareren van het Dogma-manifest, is de periode van het overspannen hip-willen-zijn overgewaaid en hebben de belangrijkste krachtlijnen zich goed en wel geïnstalleerd in de Deense cinema. Wie anders dan een van de Dogmaregels doordrongen scenarist-regisseur zou de kaping van een Deens cargoschip door Somalische piraten kunnen filmen alsof we zelf aan boord van het ongelukkige schip zijn? En wie anders zou voor de rol als onderhandelaar met de piraten geen acteur kiezen maar een werkelijke expert in het uitklaren van kapingen?

De kaping zelf krijgen we in deze opvallend onspectaculaire thriller niet te zien. Tijdens het moment van de overval bevinden we ons in de kantoren van de rederij in Kopenhagen. Daar ontmoeten we Peter Ludvigsen, beenharde CEO die net de lucratieve overname van een Aziatisch bedrijf afrondt. Zodra hij het nieuws van de bezetting van een van zijn schepen hoort, beslist hij zelf de onderhandelingen met de kapers te voeren – bijgestaan door een ervaren expert. Wat volgt is een ijzingwekkend heen-en-weer snijden tussen de directeur - voor wie het bekomen van een aanvaardbare losprijs belangrijker is dan het verlopen van de tijd die de bemanning in angst en chaos doorbrengt - en deze bemanningsleden, die zich zo goed en zo kwaad als het kan behelpen en die zelfs een soort van verstandhouding met hun agressoren opbouwen.

Er worden talloze niveaus van psychologische oorlogsvoering geëxploreerd: tussen de opmerkelijk beschaafde woordvoerder van de piraten en de scheepskok, tussen de Deense zakenman en de piratenwoordvoerder via radio, maar evengoed tussen de zakenman en de expert die hij inschakelt maar wiens mening hij faliekant negeert. Ondanks het mediagenieke en sensationele onderwerp, verwachten we van de scenarist van Jagten niets minder dan een genuanceerde en beklemmende menselijke observatie. Die komt vooral van iemand zoals de scheepskok, een nuchtere persoonlijkheid, die langzaam maar zeker ten onder gaat aan de onzekerheid van de situatie aan boord.

Het mag niet verbazen dat KAPRINGEN een ware zegetocht langs de betere filmfestivals aflegde en nu ook moeiteloos het ruimere publiek in de onderbuik van het vrachtschip en in de sombere geesten van zijn protagonisten zal opsluiten.

Geschreven door MIK TORFS

Kapringen

10/07/2013
Regisseur: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
A-Film

Media: 

Trailer: 

DoPkcttuN2o

onomatopee