Kill Your Darlings

Aanstormend dichter Allen Ginsberg besluit in KILL YOUR DARLINGS: “Op elke dood volgt hergeboorte”. Het debuut van John Krokidas verhaalt de genesis van de Beat Generation bekeken door de ogen van de jonge universiteitsstudent Ginsberg, meer dan een decennium voor hij zijn poëtische uitroep ‘Howl’ declameert. Het is 1944, Amerika vecht in overzeese gebieden voor vrijheid, terwijl op de campus van Columbia University in New York een opstand broeit die de naoorlogse Amerikaanse cultuur zal injecteren met literaire rebellie.

Ginsberg is nog een weifelende jongeman. Een toekomst als poëticale vrijbuiter is mogelijk, maar ook nog afwendbaar. Een wals van Brahms leidt hem naar Lucien Carr, die ‘Ginsy’ met William Burroughs en Jack Kerouac in contact brengt. Het viertal spant samen voor de eerste actie van hun literaire revolutie genaamd ‘New Vision’. Zogenaamd obscene prenten en romans moeten de gecanoniseerde werken in de glazen kasten van de universiteitsbibliotheek vervangen. Hun nachtelijke inbraak, begeleid door hedendaagse rock van TV on the Radio, bezegelt het jongensverbond.

KILL YOUR DARLINGS blijft lang hangen in studentikoze muiterij ergens tussen Dead Poets Society en brallerige college movies. Wel betuigen een frenetieke montage op jazzmuziek en een freeze-framescène eer aan de rebelse romantiek en de experimenteerdrang van de jonge Beats. De hele film cirkelt om de driehoeksrelatie tussen Ginsberg, Carr en de vijftien jaar oudere David Kammerer, die in de openingsscène door Carr wordt gedood. Kerouac beschreef Carr ooit als “het type jongen voor wie literaire nichten sonnetten schrijven die met ‘O ravenzwarte Griekse knaap …’ beginnen”.

KILL YOUR DARLINGS rekent streng af met de bekoorlijke manipulator (Dane DeHaan incarneert duister charisma, net zoals eerder in Chronicle), die zijn gewelddaad verantwoordde als honor slaying (zich verdedigen tegen een homo). Deze tragiek raakt aan de paradoxen van de Beats en hun tijdsgewricht, aan hun zucht naar vrijheid, ook op seksueel vlak, maar blijft grotendeels onverkend. Kill your darlings werkt toe naar een climax die een aanklacht verkiest boven de complexe vraag waarom – om ‘Howl’ te parafraseren – sommige van de knapste koppen van die generatie werden verwoest door waanzin, hongerend hysterisch en naakt …

Geschreven door BJORN GABRIELS

Kill Your Darlings

19/03/2014
Regisseur: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
Lumière

Media: 

Trailer: 

FFUJSNhDeNU

onomatopee