La isla mínima

Als een openingsgeneriek een graadmeter zou kunnen zijn voor de kwaliteit van een film, dan zit het met LA ISLA MÍNIMA verdomd goed. Een montage van bevreemdende luchtfoto’s van de Andalusische moeraslanden door fotograaf Héctor Garrido glijdt voorbij. Zij zullen het decor vormen voor een sombere thriller waarin twee grootstadflikken de moord op twee tienermeisjes in de meest onherbergzame zuidelijke hoek van het Iberische schiereiland moeten oplossen.

Alsof het ontheemd zijn van de protagonisten niet volstaat, zijn ze ook qua karakter elkaars tegenpolen. Terwijl Pedro de nieuwbakken democratie na de val van Franco omarmt – we schrijven 1980 - en niets liever wil dan snel terugkeren naar zijn zwangere vrouw, mist Juan (Javier Gutiérrez met Gene Hackman-achtig naturel) de corrupte en harde aanpak van de dictatuur. De twee lopen verloren in de duizelingwekkende openheid van het landschap en de vijandigheid van de plaatselijke bevolking. Ondanks hun tegenstellingen werken ze opvallend efficiënt samen en schieten ze met hun onderzoek goed op, terwijl de unheimliche sfeer zich als een net om hen heen sluit.

Er schuilt een ontzettend goede film in LA ISLA MÍNIMA, al komt dat er jammer genoeg niet helemaal uit. Het onderzoek hangt wat met haken en ogen aan elkaar en maakt soms bizarre bokkensprongen. De onbeholpen ontwikkeling van een plattelandsgemeente richting prille democratie vormt een geslepen achtergrond voor de twee rechercheurs die respectievelijk het oude en nieuwe Spanje vertegenwoordigen. Dat spanningsveld blijft echter in enkele oppervlakkige suggesties hangen. En de eindeloze moeraslandschappen zijn een gedroomd decor om de concentratie van de onderzoekers te ondergraven en mee te sleuren in een koortsachtige helletrip. Maar het blijft bij enkele knappe luchtopnames die wel verklappen dat de vlakke uitgestrektheid in wezen niets minder dan een labyrinthische woestenij is.

Op tal van niveaus is het de Spaanse versie van Bong Joon-ho’s Memories of Murder, al wordt er dan op evenveel vlakken enkele divisies lager gespeeld.

Geschreven door MIK TORFS

La isla mínima

15/07/2015
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
Cinéart

Media: