La resistance de l’air

Na het internationale succes van THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN geniet niet alleen Veerle Baetens van een interesse uit het buitenland, ook voor Johan Heldenbergh lonkt een uitlandse carrière. Terecht natuurlijk. In LA RESISTANCE DE L’AIR speelt hij weliswaar de tweede viool, maar zijn présence is memorabel.  Heldenbergh kruipt in de huid van Renaud. Hij is een man in dienst van een malafide organisatie die in Vincent (het hoofdpersonage) brood ziet. Laatste is het gedroomde slachtoffer. Hij ondervindt hevige spanningen met zijn echtgenote, probeert de financiering voor een huis rond te krijgen en kan bijgevolg een financiële boost gebruiken. In zijn schietclub is Vincent weliswaar een kampioen scherpschieten op de driehonderd meter. Meteen de aanleiding voor Renaud om Vincent te rekruteren. Wat volgt is voorspelbaar.

Het verhaal van LA RESISTANCE DE L’AIR is behoorlijk getelefoneerd. Voor Fred Grivois is ‘het verhaaltje’ echter de aanleiding voor een dwingende beeldregie.  Deze voormalige assistent van Jacques Audiard slaat van bij de opening gensters. In een appartement van een statig herenhuis (ergens in Brussel of Antwerpen? Ook Antwerpen Centraal, het Brusselse Noord station en het kruispunt aan de Gentse steenweg en de Hainaut kaai dienen als decor) maakt een man zich klaar voor een afrekening. De shock van de moord is brutaal. Grivois zet meteen de toon voor wat erop volgt. De Belgische DOP Glynn Speeckaert film dit somber drama met impressionistische toetsen. Sfeerijke close-ups en settings worden afgewisseld met zinderende totaalopnames.

Grivois had duidelijk de drukkende ambiance en de existentialistische ondertoon van de film noir voor ogen. Reda Kateb speelt de koele kikker die ogenschijnlijk met zijn emoties geen weg kan. De conflictsituaties met echtgenote en op het werk, spelen zich integraal in zijn hoofd af. Vincent voelt zich dan ook aangetrokken door de warme charme van Heldenbergh, die de pure ambivalentie belichaamt. Want achter de amicale glimlach van Renaud schuilt wel degelijk een sociopaat. Grivois serveert een harde milieuschets en lijmt deze aan een donker sociologisch portret. Opdracht volbracht! Het debuut van deze Audiard-protegé is meeslepend en hypnotiserend tegelijk.

Geschreven door PIET GOETHALS

La resistance de l’air

01/07/2015
Regisseur: 
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
Victory

Media: 

onomatopee