La Voie de l'ennemi

Zoals in het uitstekende 'London River' onder meer exploreert Rachid Bouchareb, de door de wol geverfde en immer zeer streng kijkende Frans-Algerijnse cineast, opnieuw zijn favoriete en o zo noodzakelijke thema's: migratie & integratie. Voor zijn nieuwste exploot LA VOIE DE L'ENNEMI/TWO MEN IN TOWN liet Bouchareb zich inspireren door de van 1973 daterende én uitstekende film 'Deux hommes dans la ville' van de op Corsica geboren José Giovanni, schrijver-filmer (én niet onbelangrijk ex-bajesklant), waarin het onrechtvaardige van het Franse juridische systeem werd aangekaart. Wel heeft hij de locatie verplaatst naar een desolate plek op de Amerikaanse-Mexicaanse grens. Uiteraard niet zomaar. En Alain Delon heeft hij ingeruild voor Forest Whitaker.

Pas uit de gevangenis vrij wil William Garnett koste wat het kost zijn leven opnieuw op de rails krijgen. Van de imam krijgt hij, die in de nor het moslimgeloof heeft leren kennen, ter gelegenheid daarvan, een ring, licht in de duisternis symboliserend: “Om je de weg in de duisternis te wijzen”. Het is trouwens dankzij zijn dat geloof dat hij het 18 jaar in de gevangenis heeft kunnen uithouden. Op een ranch vindt Garnett werkt en wordt verliefd op een katholieke Mexicaanse die op een bank werkt... Het ziet er alsnog vrij goed voor hem uit.

Aan de ene kant wordt hij van nabij gevolgd door een begrijpende probatiemedewerkster, aan de andere kant wordt hij met de nodige argwaan bejegend door de plaatselijke, op niets anders dan wraak beluste sheriff, zeg maar gepest. De politieman heeft nog altijd niet de dood van een collega verteert. Maar hij wordt vooral voor de voeten gelopen door een hondsbrutale ex-kompaan die hem terug in het misdaadmilieu wil. Een drama lijkt in de maak.

Thema(‘s) en aanpak van LA VOIE DE L'ENNEMI – let vooral ook op de sfeervolle fotografie van Yves Cape, de huisfotograaf van de unieke films van een Bruno Dumont – ogen bijzonder beloftevol en interessant en het steekspel tussen de diverse protagonisten levert enkele gedenkwaardige momenten op, maar net iets te weinig om echt te overtuigen. 

Geschreven door FREDDY SARTOR

La Voie de l'ennemi

11/06/2014
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
Pathé

Media: 

Trailer: 

EHxQS3kTsEg