Le retour du héros

Heeft de Franse filmmarkt opnieuw nood aan ouderwetse mantel- en degenfilms? Als het van cineast Laurent Tirard en zijn fetisjacteur Jean Dujardin afhangt, zit de kostuumfilm in de lift. Na de flauwe relatiekomedie 'Un homme à la hauteur' (2016), putten ze verder inspiratie uit het Franse komediepatrimonium, zonder ook maar één keer de bakens te verzetten.

De plot van de napoleontische komedie LE RETOUR DU HÉROS berust op het trek- en duwwerk tussen de steracteurs Jean Dujardin en Mélanie Laurent. Dujardin speelt de berooide huzaar Neuville, meer kletsmajoor dan oorlogskapitein. Zijn toekomstige schoonzus (Mélanie Laurent) stamt uit een Bourgondische familie van nieuwe napoleontische rijken. Als een anachronistische versie van de schrandere, zelfstandige vrouw doorziet ze zijn gehuichel en gescharrel voor het geld. Om haar verliefde zus te troosten tijdens de lange afwezigheid van de duitendief, schrijft ze in Neuvilles naam brieven met heroïsche verhalen over zijn militaire esbattementen. Omdat hij maar niet opdaagt en ze vermoedt dat zijn charme elders floreert, laat ze hem ook heldhaftig sneuvelen voor het Franse keizerrijk. Tot de bedrieger met een lege buidel terugkeert, op zoek naar nieuwe fondsen.

In zijn beste filmmomenten neemt Tirard een loopje met de financiële ongeletterdheid van de nieuwe napoleontische adel. De vaudeville komt echter bijzonder traag op gang. Pas na de terugkeer van de nepheld krijgt de burleske rond de arrogante gentleman-bedrieger, die altijd wegkomt met zijn zwendel, echt vorm. Dan ben je als kijker wel enkele boertige sketches verder, bijvoorbeeld de gag waarin spuug in een kinderwagen belandt. Zoals in Un homme à la hauteur, waarin hij met Lord of the Rings-trucjes slechts 1,50 meter groot was, kiest Dujardin ook in LE RETOUR DU HÉROS voor een goedkope farce rond een ongemakkelijke romance. Het tegengas dat de twee tegenspelers elkaar als duo geven, lijkt een vintage-editie van Jean-Paul Belmondo en Marlène Jobert uit de Franse revolutiekomedie Les mariés de l’an II van Jean-Pierre Rappeneau uit 1971. Tirard flirt echter met de Franse lichtheid zonder het niveau van zijn inspiratiebron te evenaren.

LE RETOUR DU HÉROS loopt vanaf 14 februari in de Belgische zalen. Kijk op cinenews.be voor de vertoningen. Meer reviews, portretten, themastukken en interviews vind je in ons maandelijkse filmmagazine, te bestellen met een mailtje naar info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten, of maandelijks in uw bus via een abonnement.

Geschreven door DIRK MICHIELS

Le retour du héros

14/02/2018
Regisseur: 
Productiejaar: 
2018
Distributeur: 
Cinéart

Media: