Le voyage de Fanny

Met dank aan de eerste Felix Vanginderhuysen distributieprijs, toegekend op het JEF festival begin 2018, is Lola Doillons oorlogsverhaal LE VOYAGE DE FANNY te zien in Vlaamse bioscopen. Een meeslepende, op feiten gebaseerde jeugdfilm.

“Lopen! Lopen! Lopen!” roepen geboeide kinderen tijdens een poppenvoorstelling. Ze trachten het onschuldige lammetje uit de bekende fabel van De La Fontaine te waarschuwen voor de moordlustige wolf. Zo introduceert Lola Doillon het naderende nazigevaar in haar derde langspeelfilm LE VOYAGE DE FANNY, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Fanny Ben-Ami. Zij werd, zoals zovele joodse kinderen, in het begin van de Tweede Wereldoorlog naar een pleeggezin gestuurd. Nadat de dorpspriester haar eerste pleeggezin verklikt, moet de twaalfjarige Fanny vluchten: ze leidt haar twee zusjes en zeven anderen door bezet Frankrijk naar Italië. Maar Mussolini is net aangehouden, volwassenen lijken niet betrouwbaar en de uitputting loert om te hoek ... Ze zetten koers naar Zwitserland. 

Gaat de filmmaker haar vader achterna? Jacques Doillon verfilmde in 1974 ook al Un sac de billes, een gelijkaardig verhaal van Joseph Joffo dat ook gespeeld wordt door niet-professionele kindacteurs. De appel valt niet ver van de boom, maar Lola Doillon werkte al met jongeren in haar eerste langspeelfilm Et toi, t’es sur qui? (2007) en verdient hier beslist haar eigen strepen.

Spanning en rust wisselen elkaar slim af. Er wordt gevoetbald, rivierwater spettert in het rond en het jonge gezelschap verzint fantastische denkwerelden. De gevaarlijke tocht is verweven met ongedwongen plezier. De kinderen, die de complexe situatie niet altijd begrijpen, maken er in alle onschuld het beste van. De schattige bende en de beelden van de rennende kinderen in een Zwitsers berglandschap doen haast denken aan The Sound of Music. Maar de meeslepende en dramatische score van Sylvain Favre-bulle, die het sterke acteerspel van de kinderen beklemtoont, is een pak droeviger dan de deuntjes van Julie Andrews. De ernst van de film is niet te onderschatten, zijn relevantie voor de huidige ontwikkelingen in Fort Europa en haar selectieve grenzen al evenmin. Met een hedendaagse interpretatie van Fanny’s verhaal als pedagogisch instrument kunnen bezorgde leerkrachten meteen en zonder al te veel visuele gruwel aan de slag. Op het JEF festival afgelopen krokusvakantie waren de professionele jury én de kinderjury alvast overtuigd.

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door INGE COOLSAET

Le voyage de Fanny

12/09/2018
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2016
Distributeur: 
JEF

Media: