The Legend of Hercules

In het oude Griekenland is Amphitryon de meest gevreesde koning. Hij is wreed, meedogenloos en onophoudelijk op oorlogspad. Zijn vrouw, koningin Alcmene, vervuld van afkeer, richt zich, uit angst voor het voortbestaan van haar volk, tot de goden met het oog op een of andere oplossing. Tijdens haar smeekbeden bij het orakel van Kakia wordt ze verhoord door Hera, de godin van het huwelijk en de vruchtbaarheid. Zij biedt Alcmene een zoon van haar man Zeus aan: de halfgod Hercules.

Hij zal de redding zijn waar Alcmene al zo lang naar verlangt. Al meteen is Amphitryon ervan overtuigd dat Hercules zijn zoon niet is; hij voelt slechts genegenheid voor zijn eerste zoon Iphicles. Hercules is vredelievend, gevoelig én ijzersterk, eigenschappen waar noch zijn (half)broer, noch Amphitryon mee om kunnen. Wanneer blijkt dat hij ook nog eens verliefd is op Hebe, prinses van Kreta, beslist de koning, wreed zoals hij is, om niet Hercules maar wel Iphicles met haar te verloven en Hercules vervolgens naar Egypte te verbannen. Hercules, bij de geboorte de naam Alcides gegeven, weet niets af van zijn godenbestaan, wordt verkocht als slaaf en wordt gedwongen om als gladiator te vechten. Toch laat hij de moed niet zakken en gelooft dat zijn liefde voor Hebe hem de kracht zal geven om te overleven, terug te keren, haar als zijn vrouw op te eisen en daarbij ook nog even met koning Ampithryon af te rekenen.

Goed, leuk verhaal, maar waar is, in gods(!)naam, de rest? Hera was ziekelijk jaloers op Zeus’ affaires en buitenechtelijke kinderen. Ze gunde Alcmene helemaal geen kind van haar man. Ze poogde Hercules eerst om het leven te brengen door slangen naar zijn kribbe te sturen, wat niet voor hem, maar wel voor de slangen slecht is afgelopen. En aangestuurd door woede bedacht ze daarna een manier om Hercules’ leven zo moeilijk mogelijk te maken, namelijk de twaalf werken van Hercules… Echter niets daarvan werd in THE LEGEND OF HERCULES geïntegreerd.

Amerikaans filmmaker Renny Harlin, bekend van de films Deep Blue Sea (1999) en Die Hard 2 (1990), legt het zwaartepunt hier bij de actie en verdraait daarbij voor het gemak de Griekse mythologie. Behalve een pover scenario laat ook de casting van de acteurs te wensen over. Hercules wordt immers gespeeld door Kellan Lutz, vooral bekend als stoere bink, Emmet Cullen in de Twilight-reeks, die allesbehalve uit het goede hout is gesneden om een mythologisch figuur neer te zetten. Ook zijn voorkomen is lachwekkend: hagelwitte tanden, een opgepompt lichaam en een teint waar een gekleurde man jaloers op zou zijn. Jammer dat zo’n groots verhaal zo’n onrecht wordt aangedaan.

Geschreven door STEPHANIE CARACATSANIS

The Legend of Hercules

19/03/2014
Regisseur: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
eOne

Media: