Life, Animated

Misschien kent u de Afro-Amerikaanse filmer Roger Ross Williams van Blackface. Dat CNN-filmpje deed vorig jaar bij onze noorderburen de discussie over de zwarte knecht van Sinterklaas nog wat feller oplaaien. Het was de maker, die geregeld in Nederland vertoeft, niet te doen om een objectief verslag. Met ironie vertolkte hij zijn persoonlijke visie dat Zwarte Piet hoort bij een slavernijverleden dat Nederland niet goed heeft verwerkt. Daar tegenover staat Williams’ echte documentaire werk. Voor Music by Prudence kreeg hij in 2010 de Oscar voor Beste Korte Documentaire. God Loves Uganda (2013), een lange documentaire die laat zien hoe zendelingen van de Amerikaanse Evangelische kerk in Oeganda aanzetten tot homohaat, ontving diverse prijzen.

Zijn jongste documentaire, LIFE, ANIMATED gaat over autisme. Hoewel Owen aanvankelijk als peuter zonder problemen opgroeit, blijkt hij ineens niet meer te kunnen praten. Een specialist stelt de diagnose regressief autisme en zegt erbij dat sommige kinderen hun spraak niet terugkrijgen … Later ontdekt Owens vader, Ron Suskind, dat hij via de dialogen van de Disney-tekenfilms die zijn zoontje gefascineerd telkens opnieuw bekijkt weer verbaal contact kan krijgen. Wanneer Ron met een handpop in de gedaante van papegaai Iago (uit Aladdin en De Wraak van Jafar) stukjes filmdialoog imiteert, antwoordt zijn zoontje plotseling met een repliek uit de tekenfilm. Het begin van het opnieuw leren spreken. De film legt uit hoe dat moeizame communicatieproces verder verloopt, maar laat ook Owens groei naar volwassenheid zien. Op het eind neemt de jongeman zijn intrek in een tehuis voor begeleid wonen. Al zal volledige zelfstandigheid een onvervulbare droom blijven, zo beseft het gezin. De fantasiewereld waarin Owen als kind gevangen zit, wordt in de film gesuggereerd via (nieuw gemaakte) animatie. Maar ook fragmenten van home movies en stukjes uit de Disneyfilms die de jongen een emotioneel houvast boden, zijn opgenomen.

LIFE, ANIMATED, dat dit jaar de juryprijs ontving op Docville in Leuven, toont zonder pathos problemen die zeer herkenbaar zijn voor iedereen die een kind of een adolescent met een handicap in zijn omgeving kent.

Geschreven door LUK MENTEN

Life, Animated

16/11/2016
Regisseur: 
Acteurs: 
Genre: 
Productiejaar: 
2016
Distributeur: 
Dalton Distribution

Media: