The Look of Love

Wanneer zij haar wens naar een rustiger leven uitspreekt luidt het antwoord: "Een normaal leven is voor normale mensen". Omdat een gezapig leven niet meteen boeiende cinema oplevert mag het geen verrassing heten dat Michael Winterbottom na 24 Hour Party People (2002), een verdienstelijke biopic over de legendarische journalist en labelmanager Tony Wilson, opnieuw voor een uitzonderlijk iemand kiest: The King of Soho.

In THE LOOK OF LOVE volgen we pornomagnaat Paul Raymond die in de jaren 60 en 70 de Londense wijk Soho tot cultureel erfgoed (!) bombardeerde met zijn etablissementen voor bloot entertainment. Terwijl aan zijn zakelijk succes geen einde lijkt te komen - in 1992 wordt hij tot rijkste man van Groot-Brittannië uitgeroepen - eist deze buitensporige levensstijl uiteindelijk zijn tol. Raymonds leven leest daardoor als een klassiek op- en ondergangsverhaal en dat vertaalt zich ook in deze intrigerende biopic.

Biografieën staan of vallen vaak met de manier waarop een levensloop tot een logische vertelling wordt gesmeed. Omdat een leven vaak complex en onsamenhangend verloopt, proberen verfilmingen daar een intelligente vertelling uit te puren. Op dat vlak had Winterbottom inventiever uit de hoek kunnen komen. Hij framet het verhaal alsof we samen met de oude Raymond naar een documentaire over zijn leven kijken. Deze terugkoppeling is gelukkig niet alleen in het leven geroepen om tijdsprongen op te vangen, het wordt ook in Raymonds levensverhaal ingepast. De film legt de relaties bloot tussen Raymond en de vrouwen in zijn leven.

Ondanks het grote aanbod van niet-functioneel naakt zijn er slechts drie vrouwen die zijn leven dicteren. Zo staat het eerste deel in het teken van zijn vrouw Jean die hij, blind voor de gevolgen, midden jaren 60 voor de mooie Fiona inruilt. Vooral Raymonds wispelturige relatie met de belangrijkste vrouw in zijn leven, zijn dochter Debbie, maakt zijn leven kleurlozer. Dat vormt een interessant contrast met de kleurrijke jaren 60 en 70 die hij - en de swingende fotografie - mee vorm gaf. Winterbottom toont een interessante periode uit de Engelse geschiedenis op een klassieke, maar aantrekkelijke manier. Hierdoor weet hij, geholpen door de sterk acterende Coogan, opnieuw een overtuigend portret af te leveren van een Britse antiheld.

Geschreven door JOHANNES DE BREUKER

The Look of Love

28/08/2013
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
ABC

Media: 

Trailer: 

qPQo0zyTL0A

onomatopee