The Lunchbox

In het Indische Mumbai bestaat het beroep van dabbawalla, ‘hij die de doos draagt’. Echtgenotes maken thuis de warme lunch klaar voor hun op kantoor werkende wederhelft en verpakken die in een torentje metalen bakjes (dabba). Dat wordt opgehaald en afgeleverd op het bureau waaraan manlief zit te werken. Dat systeem blijkt verrassend goed te werken; de (meestal anafalbete) dabbawalla’s staan erom bekend dat ze geen fouten maken. Er zou niet meer dan één lunchpakket op zes miljoen verkeerd worden afgeleverd…

In THE LUNCH BOX maakt Ila liefdevol eten voor haar man, in de hoop de passie in haar huwelijk weer op te wekken, daarbij geholpen door haar bovenbuurvrouw die kruiden en groenten in een mandje naar Ila’s raam laat zakken. “Als hij dat proeft, bouwt hij de Taj Mahal voor je!” roept ‘auntie’ van boven. “De Taj Mahal is een graftombe!” roept Ila terug. Net die heerlijk geurende lunch komt natuurlijk bij de verkeerde terecht, bij Saajan, die over een maand met pensioen gaat. Wanneer Ila merkt dat haar man een andere lunch heeft gegeten dan de hare, ontstaat er tussen haar en Saajan een aandoenlijke briefwisseling.

De in de V.S. (onder meer in het Sundance Institute) opgeleide filmregisseur Ritesh Batra had als eerste lange film eigenlijk een documentaire over de dabbawalla’s willen maken. Hij trok een week met een groepje bezorgers op en ontdekte dat ze heel wat te vertellen hadden over de mensen bij wie ze het eten gingen afhalen, en over de kantoormensen bij wie het eten terechtkwam. Dat maakte dat Batra zijn voornemen om met een documentaire te komen liet varen (hoewel de beelden van de dabbawalla’s daarin niet zouden misstaan) en besloot een fictiefilm te maken met de voedselbezorgers als motor van het verhaal.

We krijgen een mooi beeld van de hiërarchische structuren binnen de Indiase stedelijke samenleving, naast een ontroerend verhaal over vreemden die elkaar nader komen. Batra heeft een mooie cast verzameld. Vooral Irrfan Khan (The Namesake, de politieagent uit Slumdog Millionaire en de volwassen Pi uit Life of Pi) maakt indruk in zijn rol van Saajan; hij weet met weinig middelen uitdrukking te geven aan subtiele emoties.

THE LUNCHBOX is een hartverwarmende film die met beelden heel veel zegt – met één nadeel: je krijgt er wel honger van …

Geschreven door EVELIEN VAN VESSEM

The Lunchbox

11/12/2013
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
ABC

Media: 

Trailer: 

tdAYwBtsUY4

onomatopee