Manneke maan

Van klassieker Au clair de la lune via Armstrongs jazzy Moon River tot Feists My Moon My Man... Om een of andere bizarre reden dragen liedjes over de maan eenzelfde soort mystiek in zich, wat eens te meer wordt bewezen in de nieuwe kinderfilm MANNEKE MAAN.

Feist krijgen we dan wel niet te horen, maar door Armstrong en co is het geluidsspel het meest in het oog/in het oor springende van deze bijzondere animatiefilm. Want daar waar drukke conversaties ontbreken (het hoofdpersonage – Manneke Maan - kan bij aanvang zelfs niet spreken, alleen maar haspelen), schept Duitser Stephan Schesch een leeftijdloze tekenfilm. Hoe dan? Er zijn talloze verhaallijnen rond een hoofdthema; een naïeve, narcistische en theatraal sprekende ‘Meneer de President’ van een niet nader genoemd koninkrijk heeft alles veroverd wat er te veroveren valt. “Behalve de maan”, zo fluistert zijn vamp of ook wel duivel-op-de-schouder hem uitdagend toe.

De alleenheerser droomt, verlangt en schakelt de hulp in van een nutty professor, een geflipte uitvinder, om hem naar de maan te schieten. Het toeval wil dat Manneke Maan, het kereltje dat de maan eenzaam bewoont (of gewoon integraal de maan is), via een staartkomeet op aarde belandt. Verbaasd over alle kleuren en geluiden op aarde ondergaat hij een ware sensitieve trip en leert dankzij zijn nieuwe vriend - de professor - wat vriendschap en vertrouwen nu echt inhoudt.

“MANNEKE MAAN wil je niet in 3D zien”, zo vertelde de Duitse animatiefilmer Schesch in een recent interview (zie deze FM pag. 44). En dus kiest hij voor een vlakke animatiestijl, die hij wat mysterieuzer maakt door een diepdonker kleurenpalet. Een subtiel spel met licht en muziek die zich enkele malen op de voorgrond dringt, bijvoorbeeld door een banjo spelende krekel op een roadway, vallen op. Maar het zijn vooral de metaforische gimmicks zoals de Ensoriaanse – licht beangstigende - bevolking tijdens een presidentiële parade, de Eschertrappen van professors pand (en de beeldregie die deze trappen volgt) en de lava lamp tijdens een intiem man/vrouw-momentje die van MANNEKE MAAN iets tijdloos maken. Een film die je nieuw koopt, maar evengoed in een doos op zolder zou kunnen terugvinden. Bovenal een gezellige film wiens charme niet snel verjaart. Laat die strenge winter maar komen.

Geschreven door SARAH SKORIC

Manneke maan

23/10/2013
Regisseur: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
Jekino

Media: 

Trailer: 

VZUGg6kiGuc