Men & Chicken

Anders Thomas Jensen is een van de bedrijvigste figuren achter de schermen van de Deense film. Op het hoogtepunt van de Dogmabeweging pende hij de scenario’s van Mifunes sidste sang (1999) en The King Is Alive (2001). Op zijn filmografie valt voorts zijn intense samenwerking op met cineaste Susanne Bier, voor wie hij maar liefst zes films schreef, van Open Hearts tot het recente A Second Chance.

Met MEN & CHICKEN tekent hij voor zijn derde film als regisseur. Wanneer twee broers aan het sterfbed van hun vader te horen krijgen dat ze geadopteerd zijn, gaan ze op zoek naar hun verwekker. Die luistert naar de veelzeggende naam Evelio Thanatos en huist op een eiland voor de Deense kust. Het tweetal wordt er vijandig ontvangen door drie bullebakken die een paar treden op de evolutieladder hebben gemist en die nota bene hun halfbroers blijken te zijn. En dan zijn er nog de genetische experimenten van hun bronstige vader in de kelder.

Zoals in Adam’s Apples en The Green Butchers danst Jensen behendig op het slappe koord tussen zwarte humor en het fantastische. Ditmaal voert hij personages op die zich gedragen zoals een stel kleine kinderen, waardoor hij de lachers op zijn hand krijgt. En zoals in de begindagen van de komische film (Buster Keaton, Laurel en Hardy, W.C. Fields) is zijn humor vaak heel fysiek (lees: er vallen harde klappen). Maar net wanneer je gaat denken dat Jensen wel erg makkelijk scoort, besef je dat er meer aan de hand is. Als een volleerd goochelaar smokkelt hij filosofische kwesties omtrent familie en afstamming zijn film binnen. Vormelijk appelleert hij aan zogenaamd minderwaardige vormen van filmvertier zoals slapstick en horror.

Het exclusief mannelijke gezin woont in een bouwvallig sanatorium dat wordt opgevoerd als een kruising tussen een gekkenhuis en een gothic kasteel. De klassieke symfonische soundtrack zit helemaal in de donker-romantische sferen van Rebecca, Spellbound en andere Hitchcock-klassiekers. De balorige broers worden vertolkt door vertrouwde Deense acteurs. Ze leven zich helemaal uit in rollen die vaak lijnrecht tegen hun imago ingaan.

MEN & CHICKEN is niet voor teerhartige zielen, maar wie verder kijkt dan de pokdalige neus van de protagonisten ontdekt een genuanceerde film over wat mensen nu precies zo menselijk maakt.

Geschreven door GORIK DE HENAU

Men & Chicken

06/04/2016
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
Imagine

Media: