Mes séances de lutte

Een meisje brengt ergens op het platteland ogenschijnlijk een beleefdheidsbezoekje aan haar buurman, een baardige jonge kerel die bezig is zijn huis op te kalefateren. De  jonge vrouw (Sara Forestier, eens te meer uitstekend) wendt een erfeniskwestie voor rond een piano na het overlijden van haar vader om terug contact te zoeken met de buur, één brok viriliteit uitstralend, terwijl zij een en al verleidelijkheid is. In feite komt zij verhaal halen en ook met het oog om uit te zoeken waarom hun relatie enkele maanden voordien finaal is gestrand.

Achter de vele woorden schuilen frustratie, pijn, spijt, liefdesverdriet wat gaandeweg resulteert in een uitdagend machtsspel – ze blijven elkaar ontmoeten, vaker dan goed voor hen is – dan wel sensuele paringsdans. Ze draaien rond elkaar, met passie en erotiek als aandrijfriemen. Uiteindelijk besluiten ze om elke dag om 17u 30 een robbertje te … vechten, te worstelen zeg maar. Jacques Doillon, al jarenlang zelfs binnen de Franse cinema een ferme eigenzinnige filmer van wie we talloze eigenaardige films zouden kunnen opnoemen maar we beperken ons tot een drietal, zeer opmerkelijke films zoals La drôlesse', 'Le jeune Werther' en 'Ponette' om het maar bij dat uitgelezen triootje te houden.

Gewoonlijk pleegt Doillon relaties tot op het bot te ontleden, uit te spitten, en is hij bekend om vrij litteraire dialogen. Hier maken woorden graag ruimte vrij voor een robbertje worstelen. In deze even spannende als amusante relatieschets MES SÉANCES DE LUTTE heeft Doillon wanneer er geen woorden meer zijn (te bedenken) gekozen voor een gevecht in regel (zonder dat er regels zijn, hoewel toch toch… zo mag er bijvoorbeeld tijdens het vechten “niet gesproken worden”. Als inspiratiebron fungeerde onder meer de tableau van Cézanne 'La lutte d'amour'.

Het verbluffend mooi gefilmde MES SÉANCES DE LUTTE is zeer, uitgesproken sensuele fysieke cinema die meer zegt over relaties dan 1000 woorden.

Geschreven door FREDDY SARTOR

Mes séances de lutte

10/06/2015
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
Doillon et Cie

Media: