Meteora

Eerst even dit. Metéora (Grieks voor kloosters) zijn op hoge rotspilaren gebouwde kloosters, gelegen in Kalampaka in de Griekse regio Thessalië. De jarenlange wind- en watererosie schonken de rotsformaties hun specifieke, grillige structuur. Met netten aan touwen en houten ladders van soms wel 40 m lang transporteerden de monniken goederen én mensen naar boven. Hoewel ze een woelige historiek kenden zijn er nog zes kloosters intact, merkwaardige ijkpunten in het berglandschap en sedert 1988 op de Werelderfgoedlijst. In een van deze kloosters is Theodoros ingetreden. Zijn naam is niet toevallig want het eerste gedeelte is Grieks voor God.

Tegenover hem in een ander klooster woont het nonnetje Urania (poollicht). Tijdens een picknick in de vallei voelen ze zich eerst wat onwennig in elkaars gezelschap tot cupido toeslaat. Gaat de liefde, verleiding niet via de maag? Hoe dan ook het liefdesgevoel is wederzijds. Maar hoe moet het nu verder? Vragen die jonge gelovigen zich stellen want – opvallend maar niet ongewoon – zijn de monnik en de non jong, de andere van de in METÉORA aanwezige gelovigen zijn oud. Intussen worden hij en zij heen en weer geslingerd tussen roeping en verlangen, tussen toewijding en passie. Een tweestrijd tussen het sacrale en het profane, geest en lichaam, licht en duisternis, agapé en eros (om in het Grieks te blijven).

Spiros Stathoulopoulos – zijn moeder is katholiek, zijn vader Grieks-orthodox – laat heel handig, bijna moeiteloos fictie, animatie en documentaire in elkaar overvloeien met als esthetisch huzarenstukje tekeningen op het naïeve af, geïnspireerd door Byzantijnse iconen. Zodat hij tevens vragen kan poneren over de plaats vandaag van het ascetische kloosterleven. De Griekse cineast doet dat lucide. Kiezen Theodoros & Urania voor elkaar? Wie weet wist Tsjechov het antwoord toen hij stelde: “De enige zonde die niet kan worden vergeven is wanhoop”. Ondanks een wat dunne verhaallijn is het van religieuze symboliek hoogzwangere METÉORA van een bovenaardse, hemelse schoonheid.

Geschreven door FREDDY SARTOR

Meteora

16/10/2013
Genre: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
ABC

Media: 

Trailer: 

DyABQwu8ckU