Michiel De Ruyter

Er was wat protest bij de Nederlandse première van MICHIEL DE RUYTER: de zeeuw van eenvoudige afkomst die zich opgewerkt had tot kapitein bij de koopvaardij en later tot admiraal bij de Nederlandse zeemacht, zou meegedaan hebben aan de slavenhandel. Producent Klaas de Jong stelt dat er met het oog op de film uitgebreid historisch onderzoek werd gedaan: “Voor zover wij weten is de vermeende rol van Michiel de Ruyter bij de slavenhandel geen issue onder historici. Sterker, hij heeft met eigen geld 2500 slaven vrij gekocht.” (in PZC). Nederlandse slaven in de Oriënt, wel te verstaan.

In elk geval spreekt Michiel de Ruyter nog altijd tot de verbeelding in Nederland, en een speelfilm kon dan ook niet uitblijven. De regie werd toevertrouwd aan Roel Reiné, die in 2005 naar Hollywood verhuisde en daar ondertussen een aantal (volgens kenners zeer verdienstelijke) actiefilms heeft gemaakt. Niet zo’n rare keuze: MICHIEL DE RUYTER focust op de Engelse Oorlogen (van 1652 tot 1672), en dus worden er een aantal zeeslagen uitgevochten. Leuk zijn de computergegeneerde en wat schematische overzichtsbeelden van de manoeuvres van de vloot, die getuigen van De Ruyters strategisch inzicht. De beelden van de slagen zelf vervelen dan weer snel: te veel bombastische muziek, te veel slow motion, te veel houtsplinters door de lucht – en dat bij elk gevecht opnieuw, telkens gefilmd vanuit een zeer gelijkaardig standpunt.

Een andere vreemde keuze is dat de twintig jaar die de film beslaat in een veel kortere tijdsspanne is samengebald: iedereen (kinderen incluis) blijft even oud, en raadspensionaris Johan de Witt heeft maar één pak. Interessant is de aandacht voor het politieke gekonkel tussen de raadspensionaris en de alsmaar groter wordende groep Orangisten, die weer een stadhouder willen: Willem III, die later door zijn huwelijk koning van Engeland en Schotland zou worden, en wiens (vermeende) homoseksualiteit wel erg clichématig in de verf wordt gezet. Frank Lammers speelt De Ruyter. Qua uiterlijk een goede keuze, qua acteren wat minder (die huilbui!). En jammer ook van het gevloek, want daar zou de zeer gelovige De Ruyter nou net zo’n hekel aan gehad hebben. Maar ondanks de schoonheidsfouten geeft MICHIEL DE RUYTER een interessant beeld van een belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis.

Geschreven door EVELIEN VAN VESSEM

Michiel De Ruyter

04/03/2015
Regisseur: 
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
A-Film

Media: