Mobile Home

Na de breuk met zijn lief trekt Simon in bij zijn gepensioneerde, bemoeizieke ouders in zijn geboortedorp en komt zo opnieuw in contact met zijn boezemvriend Julien, die samenwoont met zijn hulpbehoevende alleenstaande vader. De twee werkloze dertigers vatten al snel het plan op om een oude jeugddroom te realiseren: het weinig rooskleurige leven in het dorp achter zich laten en de wereld zien.

Maar een defect aan hun net gekochte mobilhome annex zware kosten noodzaken hen het vertrek uit te stellen. In afwachting – eerst nog wat centjes verdienen – parkeren ze hun mobilhome op de parking van een garage vlakbij hun dorp. De Waalse filmregisseur François Pirot, coscenarist van Joachim Lafosse’s films Nue Propriété en Elève libre, vertrok van het gegeven van zijn kortfilm Retraite (2005) over een muzikant die zijn carrière vaarwel zegt om bij zijn vader op het platteland te gaan wonen. In zijn langspeel- filmdebuut kiest Pirot, omwille van contrastwerking, bewust voor een tweede personage. Pirot portretteert twee jongvolwassenen die een andere relatie met hun ouders hebben en op zoek zijn naar een eigen identiteit, naar wie ze nu écht zijn en wat ze nu écht willen. Simon meer dromer, dominanter en worstelend met zijn eigen kleine existentiële probleempjes, Julien emotioneler en onderdaniger.

MOBILE HOME is als een roadmovie die zich afspeelt in het hoofd van de protagonisten. Stap voor stap worden ze zich bewust dat alle bruggen opblazen op een bepaalde leeftijd niet zo eenvoudig is. Het moeten maken van keuzes beangstigt. Hun aanvankelijke naïviteit en vastberadenheid slaan snel om in twijfel. Het leven dat men heeft opgebouwd, relaties die men heeft en de noden die elke leeftijd met zich meebrengt, lijken moeilijk te overbruggen hindernissen. Bovendien groeit geleidelijk het besef dat ze eigenlijk niet goed weten waar ze naar op zoek zijn – is het misschien alleen maar vluchten voor de realiteit? –en blijken beide karakters toch niet zo compatibel als aanvankelijk gedacht.

MOBILE HOME is een aangename en onderhoudende feel good movie, die perfect de balans weet te houden tussen drama en komedie en overtuigt dankzij de gevatte dialogen, zijn naturel en de geloofwaardig neergezette vertolkingen. Het geheel is overgoten met een aangename brok situatiehumor, meestal het gevolg van hun naïviteit en impulsiviteit. Ook al wordt de toon ernstiger, onenigheid tussen de protagonisten zorgt nooit voor harde conflicten.

Geschreven door ERWIN LORMANS

Mobile Home

22/08/2012
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
O'Brother

Media: 

Trailer: 

GF9JSgFMW-c

onomatopee