Molly's Game

Dat een scenarist plaatsneemt in de regisseursstoel is de logica zelve. Niemand weet beter hoe zijn/haar verhaal eruit zou moeten zien. Als die scenarist ook nog Aaron Sorkin heet, wordt het echt interessant. Zijn regiedebuut MOLLY'S GAME verschijnt vandaag in de zalen.

Wie de films naar een scenario van de virtuoze verteller Sorkin gezien heeft, weet dat deze man geen hoge pet op heeft van het menselijke ras. Hij gebruikt zijn intelligentie om andere intelligente mensen te fileren en het resultaat is zelden opbeurend. Sorkin kiest voluit voor enigmatische personages die wereldwijd fascinatie oproepen, genre Mark Zuckerberg (The Social Network) en Steve Jobs (Steve Jobs). Toegepast op een vrouwelijk karakter wordt het extra heikel: Sorkin werd al vaker beschuldigd van misogynie en staalharde vrouwen aan de top zijn doorgaans nog ondoorgrondelijker dan hun machtsgeile mannelijke tegenhangers. Nu kiest Sorkin uitgerekend voor zijn regiedebuut voor het portret van een krachtig vrouwelijk personage dat zich manifesteert in een typische mannenwereld. Nog straffer: hij geeft de hoofdrol aan Jessica Chastain, een immens acteertalent dat moeiteloos een film naar zich toe trekt. Het werkt. Chastain slaagt er niet alleen in Sorkins volgepakt scenario feilloos rond haar persoonlijkheid te draperen, ze profileert zich als een vrouw die de touwtjes in handen heeft in een milieu van steenrijke, invloedrijke en beroemde exemplaren van het mannelijke geslacht. Alsof Sorkin zijn actrice wou testen, verdriedubbelt hij de hoeveelheid tekst van zijn eerdere, op zich al bijzonder welbespraakte scenario’s. Het is vrijwel onmogelijk om bij een eerste visie alles mee te hebben wat zowel onscreen als in de voice-over verteld wordt, maar Chastain brengt haar tekst zodanig gedreven en helder dat je in de ban raakt van haar buitengewone verhaal.

Uitgangspunt is het boek waarin de echte Molly Bloom haar levensverhaal neerschreef. De beloftevolle skiester moest haar olympische ambities opbergen na een zware val. In de vroege scène waarin Molly vakkundig rond de pot draait bij het verklaren waarom ze stopte met sporten, zitten we meteen in vintage Sorkin-universum. Less is more is als motto niet aan hem besteed, hij kiest voor een spervuur van woorden die allemaal zodanig goed klinken dat het een helse opdracht is om de oprechtheid van de manipulatie te onderscheiden. Als Scorseses Casino niet jouw cup of tea was, blijf je best uit de buurt van Molly’s verfilmde verhaal. In haar nieuwe leven komt Molly in de pokerwereld terecht. In een omgeving waar de vrouwelijke aanwezigheid zich doorgaans beperkt tot opdienen en rijke heren behagen, werkt Molly zich zodanig snel op dat haar baas haar opzij wil zetten. Ze start haar eigen business en neemt en cours de route de belangrijkste klanten van haar ex-werkgever mee. Aldus wordt ze een machtige en steenrijke vrouw, die de zwaktes en illegale neigingen van tal van beroemdheden van dichtbij meemaakt en zelfs stuurt.

De film schakelt heen en weer tussen dat illustere verleden en het heden waarin Molly ondervraagd wordt door het FBI, nadat het onvermijdelijke is gebeurd als iemand zichzelf nooit rust gunt. Ze gleed af naar louche zaakjes en raakte aan drugs verslaafd. MOLLY'S GAME is een indrukwekkend stukje intense cinema, met als enige zwakke puntje dat er door te focussen op de gebeurtenissen rond de kille vrouw haast geen tijd overblijft om haar karakter te leren kennen. Dat wordt nauwelijks gecompenseerd door een herhaling van de finale uit Steve Jobs (de ontboezeming tegenover zijn dochter) waarin Sorkin duidelijk maakt dat familiebanden boven alles uitstijgen. Hoe dan ook een debuut dat de torenhoge verwachtingen inlost.

MOLLY'S GAME loopt vanaf vandaag in de Belgische zalen. Klik hier voor de vertoningen. Meer reviews, portretten, themastukken en interviews vind je in ons maandelijkse filmmagazine, te bestellen met een mailtje naar info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten, of maandelijks in uw bus via een abonnement.

Geschreven door MIK TORFS

Molly's Game

03/01/2018
Regisseur: 
Scenario: 
Productiejaar: 
2017
Distributeur: 
Entertainment One

Media: