Mr. Holmes

Sherlock Holmes, de beroemdste aller detectives, is opnieuw onder ons. The Private Life of Sherlock Holmes (1970) van Billy Wilder was al een exploratie van het thema van de eenzaamheid in het leven van een genie. De Young Sherlock Holmes van dertig jaar geleden heeft nu een meer dan waardige tegenhanger gekregen met dit nieuwe portret van een super-oude Sherlock Holmes. Was de roman A Slight Trick of The Mind van Mitch Cullin al een reflectie op de verzonnen creatie van Sir Conan Doyle, dan is deze vrije verfilming van vakman Bill Condon (Gods and Monsters, The Twilight Saga, The Fifth Estate) daar nog eens een bedenking bovenop, een fantasie in het kwadraat over de generaties heen. Hoe zou een genie zoals Sherlock Holmes het ouder worden, de aftakeling van geest en lichaam, beleven?

MR. HOLMES is een uiterst stijlvolle bespiegeling geworden over waarheid en herinnering, over mythevorming en verval. Ian McKellen is de ideale figuur om gestalte te geven aan de 93-jarige Sherlock Holmes die zich heeft teruggetrokken op zijn landgoed aan de zuidelijke Engelse krijtrotskusten van Sussex, alleen nog maar in het gezelschap van zijn huishoudster, haar schrandere zoon en niet te vergeten zijn geliefde bijen. Als imker lijkt hij volledig tot rust te zijn gekomen, maar hij is zelf nog niet in het reine met een tweetal onopgeloste zaken uit het verleden. Het beeld van perfectie en onaantastbaarheid dat de hele wereld van hem heeft, klopt dus niet. Niet dat dat een spectaculair persoonlijk drama is, maar het knaagt wel, en in alle discretie trekt hij er nog een keer op uit. Zijn rustige speurtocht levert een spitsvondig kijkje op in het leven van een grijsaard die het allemaal al eens een keer heeft meegemaakt.

Hij wordt heen en weer geslingerd tussen heden en verleden, wat troebel gemaakt door een falend geheugen, tussen hier en ginder, ook al komt de Japanse excursie – is een van de twee zaken die knagen – niet helemaal goed uit de verf. Het spel van vooroordelen en vervalsingen, goedbedoeld of niet, zijn de smaakvolle ingrediënten van een intelligent, genuanceerd en bedaard vormgegeven portret dat weer eens op een eigen manier verder zal bijdragen tot de mythevorming van ’s werelds beroemdste detective.

Geschreven door HUGO BERNAERS

Mr. Holmes

Regisseur: 
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
Paradiso

Media: 

onomatopee