Mustang

Vijf weesmeisjes, in leeftijd schommelend tussen 11 en 18 jaar. Na schooltijd – de vakantie wenkt – stoeien Lale en haar vier zussen in hun kraaknette schooluniform samen met klasgenoten in het water van een meer.

 Vrij onschuldig allemaal. Maar dat belet niet dat de meisjes in de ogen van en volgens de geplogenheden van de bekrompen dorpsgemeenschap – we zijn weliswaar begin 21ste eeuw maar tevens in een dorpje in het noorden van Turkije – schandaal hebben geschopt en vervolgens door een strenge oom als straf thuis worden gehouden. Maar je bent jong en je wilt wat. Ook in Turkije.

“Doe zoals iedereen: loop weg en trek naar Istanboel”, lijken Lale, Nur, Ece, Selma en Sonay elkaar wel toe te roepen. Hun vrijheidsdrang verdraagt dat huisarrest, die gevangenis niet langer. Voor ze zich verliezen in een soort van emancipatieroes pogen ze eerst met vallen en opstaan grenzen te verleggen. Lale is de jongste en de meest rebelse van de bende, van wie de oudste vrij onverwacht wordt uitgehuwelijkt. Diezelfde zomer nog. Om de rust in de schoot van de familie te herstellen.

MUSTANG – de titel is een metafoor voor ongebreidelde vrijheidsdrang – staat voor Lale die met de neus in de wind haar leven, haar toekomst tegemoet rent. Rusteloos. Het is haar blik die we zien, haar stem die we horen. Samen met haar Franse coscenariste, Alice Maryland Winocour, geeft de in Ankara geboren Deniz Gamze Ergüven haar tragikomische regiedebuut zoveel humor, schwung, dynamiek en energie mee dat je niet anders kan dan, ondanks enkele dieptragische gebeurtenissen, vooral de veerkracht en de vechtlust van deze meisjes onthouden. Een aanstormende generatie die een en al hoop uitdraagt.

Geschreven door FREDDY SARTOR

Mustang

12/08/2015
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
Cinéart

Media: 

onomatopee