My Scientology Movie: ons interview met Louis Theroux

“My Scientology Movie verenigt alles wat ik de voorbije 20 jaar heb gedaan”

Op het recente Docville filmfestival was de Britse documentairemaker Louis Theroux de eregast. Hij stelde er zijn eerste bioscoopdocumentaire, My Scientology Movie, voor. “Van alle subculturen die ik in mijn carrière al onder de loop nam, was The Scientology Church veruit de vreemdste en de minst toegankelijke”.

FILMMAGIE:  U heeft zeer lang zitten broeden op dit onderwerp. Wanneer besliste je dat de tijd rijp is om The Scientology Church onder de loep te nemen?

In het geval van Scientology werd ik in 2011 benaderd door Simon Chinn, de producer van Man On Wire en Searching for Sugar Man, met de vraag om samen een documentaire te maken over Scientology. Ik was stomverbaasd omdat ik  in 2002 al een poging had ondernomen om in contact te komen met Scientology voor een televisiedocumentaire. We waren afgezakt naar Los Angeles en hadden zelfs al contact gezocht met enkele leden in het Celebrity Centre. Jammer genoeg kregen we geen toegang en sprong het project af. Niettemin bleef een Scientologydocumentaire jarenlang een persoonlijke droom van mij. Toen in 2011 Simon aan boord kwam en later onze regisseur John Dower hebben we de knoop definitief doorgehakt en zijn we achter Scientology gegaan. Het was een echte “leap op faith”, dat kan ik je verzekeren.

FILMMAGIE:  De release van uw eerste bioscoopdocumentaire kan niet op een beter moment komen voor België. In maart verklaarde een Belgische rechter het onderzoek naar  onder andere afpersing door The Church of Scientology Belgium onontvankelijk. Hoe komt het dat Scientology er telkens in slaagt om te ontsnappen aan een gerechtelijke vervolging?

Religie heeft altijd al een bijzondere plaats ingenomen in ons menselijk bewustzijn. We beschouwen onszelf als normale, rationele wezens, maar in dit domein van onze samenleving kiezen we ervoor om irrationeel te zijn. We geven ons over aan emoties en spiritualiteit. Zelfs als ons gezond verstand het tegendeel beweert, weigeren we datgene waarin we geloven aan de kant te schuiven. Geloof laat toe om enerzijds boven onszelf uit te stijgen, anderzijds is er ook een risico op ernstig misbruik. Aangezien Scientology in de Verenigde Staten beschouwd wordt als een godsdienst, genieten ze de bescherming van het eerste amendement van de  Amerikaanse grondwet. Scientologen hebben hierdoor het recht om hun religie even vrij te beleven als katholieken en protestanten. Ik heb het Belgische proces niet van nabij gevolgd, maar het is zeker niet zo dat Scientology altijd vrijgepleit wordt. In Frankrijk waren er wel succesvolle veroordelingen.

Religie is niettemin een heikel thema voor een onderzoeksrechter om te behandelen. In de documentaire spraken we met Tom De Vocht, een ex-lid van Sea Org, de elite binnen Scientology. Hij vertelde ons dat hij ooit is gecontacteerd door de FBI met de vraag om hulp bij een raid op de Kerk. De Vocht zei hen dat ze hun tijd verspilden aangezien ze geconfronteerd zouden worden met volwassenen die stuk voor stuk onder ede zouden verklaren dat ze hun toestemming gaven voor alle “gekke” praktijken waar ze aan moeten deelnemen. Het wordt dan echt wel zo goed als onmogelijk om The Church of Scientology als juridisch persoon aan te klagen. Jeff Hawkins, ex-lid van Scientology,  vertelde ons dat het mogelijk is om de Kerk te verlaten. Jammer genoeg is voor de meeste leden Scientology zo existentieel geworden, dat het verlaten ervan zou gelijk staan aan zelfmoord. 

Vervolg in FM 666 (juli-augustus nummer)

Lees de recensie van de film hier.

Geschreven door BRECHT CAPIAU

My Scientology Movie: ons interview met Louis Theroux

Media: 

onomatopee