Notti magiche

Na de Engelstalige misser ‘The Leisure Seeker’ scoort Paolo Virzì opnieuw met NOTTI MAGICHE, een filmhistorische mijmering die zich afspeelt tijdens de uitschakeling van Italië op het WK voetbal in 1990.

Rome, zomer 1990. Op het moment zelf dat gastland Italië wordt uitgeschakeld in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal dondert een zwarte Jaguar de Tiber in. In de auto wordt het lijk gevonden van een legendarische filmproducent. Vanwege een bezwarende foto die werd genomen tijdens zijn laatste uren ondervraagt de politie drie jonge mensen, stuk voor stuk aspirant-scenaristen. Paolo Virzì, bekend van onder meer Il capitale umano (2013) en La pazza gioia (2015), bedient zich van dit ietwat omslachtige moordverhaal om een zedenschets te maken van het Italiaanse filmmilieu. In de bewuste periode waren grote namen als Federico Fellini, Ettore Scola en Bernardo Bertolucci nog actief, maar niet veel later zou blijken dat het de ultieme stuiptrekking van een gouden tijdperk betrof. Behendig speelt Virzì het naïeve ontzag van de nieuwe generatie uit tegen het cynische pragmatisme van de oude rotten. Via een bonte portrettengalerij en een gelaagde vertelling toont de cineast zich opnieuw een meester in het observeren van menselijk gedrag. Ondanks een aantal typetjes (de hersenloze bimbo, de bronstige buitenlandse ster) worden de meeste personages tot in detail getekend en kun je de beweegredenen van elk apart perfect begrijpen. De dialogen zijn om van te snoepen en door de vernuftige vertelchronologie gaan de ruim twee uur zo voorbij. Ook de vormgeving is uitermate stijlvol. In de okergele fotografie ziet Rome er geweldig uit en door de vinnige montage worden de diverse plotlijnen mooi met elkaar verbonden. Bij de vertolkingen valt naast de frisse verschijning van de drie scenaristen in spe ook de aanwezigheid op van een stel coryfeeën uit de glorietijd van de Italiaanse cinema. Giancarlo Giannini (te zien in films van Visconti, Monicelli, Risi en Wertmüller) is de uitgerangeerde producent en ook Ornella Mutti (zie Ferreri, Bertolucci, Rosi en Corbucci) maakt kort haar opwachting. Deze indirecte ode aan vergane gloriën is bitterzoet, maar gelukkig gespeend van valse nostalgie. Paradoxaal genoeg maakt Virzì met NOTTI MAGICHE zelfs aanspraak op de titel ‘grootste levende Italiaanse cineast’.

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door GORIK DE HENAU

Notti magiche

05/06/2019
Regisseur: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2018
Distributeur: 
Imagine Film Distribution

Media: