Olympus Has Fallen

Eureka! Ze bestaan nog: explosieve blockbusters met meer dan één hersencel aan boord. Dit van adrenaline en testosteron bulkende actiespektakel van Training Day-regisseur Antoine Fuqua focust op Mike Banning, een voormalig en (onterecht) gedegradeerde presidentiële lijfwacht die in een terroristische aanslag op Washington D.C. en het Witte Huis verzeild geraakt.

Daarbij wordt de Amerikaanse president door Noord-Koreanen gegijzeld. Banning dient samen te werken met de staatsveiligheid om de politieke leider van de VS te bevrijden én in een adem een nucleaire aanval op de natie af te wenden. Fuqua en zijn scenarioteam vermengen plot- en omgevingselementen van zowel Die Hard (1988) als Air Force One (1997), spelen met een op papier dubieus verrassingselement en een berekende montage, maar slagen er wonderwel in om stijl, uitwerking en verwikkelingen mooi in balans te houden. Gerard Butler, die de prent ook mee produceerde, besefte waarschijnlijk dat de rol hem letterlijk en figuurlijk op het lijf geschreven zat.

Mede door zijn fysieke présence en geloofwaardigheid is hij in staat om zijn dertien in een dozijn bordkartonnen heldenpersonage boven de middelmaat uit te tillen. Een klus waar hij met zijn rollen in onder meer 300 (2006), RocknRolla (2008) en Machine Gun Preacher (2011) al ruimschoots ervaring mee wist op te bouwen, maar zelden zo geslaagd als nu wist te klaren. Fuqua bewandelde al vaker de slappe koord tussen hersenloos entertainment en intelligente actiethrillers met Tears Of The Sun (2003), Shooter (2007) en Brooklyn's Finest (2009), maar eindigde veelal met verdienstelijke pogingen die de impact en gedrevenheid misten van zijn doorbraakfilm Training Day (2001).

OLYMPUS HAS FALLEN mag dan wel bol staan van de generische dialogen en explosies, toch slaagt Fuqua erin om met zijn stijl, visie en tempo de mindere kanten van de prent te doen vergeten. Een onderhoudende achtbaanrit die de kijker een geslaagd rad voor de ogen draait. Een film ook die met zijn overdaad aan computergegenereerde effecten de kijker zelden vermoeit, verveelt of meewarrig het hoofd doet schudden. Kortom: popcorncinema van de betere soort. En, gezien de huidige ontwikkelingen rond Noord-Korea, actueler dan tijdens de draaiperiode van de film konden worden vermoed.

Geschreven door DIMITRI DEWEVER

Olympus Has Fallen

17/04/2013
Regisseur: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
KFD

Media: 

Trailer: 

vwx1f0kyNwI

onomatopee