Papicha

Mounia Meddour schetst in PAPICHA dankzij een aangrijpend verhaal over meisjesdromen een genuanceerd tijdsbeeld van het Algerije in de jaren 90, destijds door de opmars van het islamitisch fundamentalisme op de drempel van een burgeroorlog.

Begin de jaren 90 moest Algerije afrekenen met een stevige opstoot van islamitisch extremisme dat overal zijn wil wou opleggen. De autoriteiten toen waren te zwak om deze mannen en vrouwen gehuld in hun nikab, zwarte gewaden, een halt toe te roepen. Het energieke, autobiografische PAPICHA van de debuterende Mounia Meddour – een papicha is een jong modieus meisje – focust op een kleurrijke manier op de vrijgevochten Nedjma, een universiteitsstudent literatuur die samen met enkele vriendinnen droomt van een carrière als modeontwerper. En of ze talent heeft dat ze maar al te graag etaleert! Tegenover de vrijheidsdrang en het enthousiasme van deze jongeren staat een religieus fundamentalisme dat gaandeweg het maatschappelijk leven gaat bepalen, insnoeren zeg maar, en daarbij geen brutaal geweld schuwt. Het boeiende aan PAPICHA is ook dat elke jongere een eigen parcours doorloopt, zodat alle stromingen binnen de jeugd aan bod komen, bijvoorbeeld naar Frankrijk emigreren of blijven ...

Nedjma wil zich door niets of niemand laten intimideren. Haar sterke karakter werkt inspirerend voor haar entourage. Uiteraard moet het uiteindelijk wel clashen tussen het meisje van achttien, haar hartsvriendinnen en de sinistere extremisten in hun zwarte gewaden, angstaanjagende spookgedaanten die bittere realiteit waren en te pas en te onpas in het straatbeeld opdoken. Toch geeft Nedjma zich niet zomaar gewonnen en organiseert tegen beter weten in een heuse modeshow. PAPICHA evoceert knap een tijdsbeeld van Algerije in de jaren 90, ook het ‘zwarte decennium’ genoemd. Bijzonder toch dat een modeshow een straffe daad van rebellie kan zijn!

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door FREDDY SARTOR

Papicha

16/10/2019
Regisseur: 
Scenario: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2019
Distributeur: 
Galeries Distributions

Media: