Peaky Blinders

Het eerste seizoen van deze historische gangster- en misdaadserie is een voltreffer. Momenteel heeft de BBC het tweede seizoen al uitgezonden van deze donkere reeks die zich afspeelt in het Britse Birmingham in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog. PEAKY BLINDERS is een gevreesde bende onder leiding van de gevaarlijke maar zeer ambitieuze Thomas Shelby, vertolkt door Cillian Murphy. Bedenker Steven Knight, scenarist van onder meer “Eastern Promises”, heeft opnieuw een hit te pakken. De duistere sfeer doet weliswaar sterk denken aan die van de Amerikaanse serie “Boardwalk Empire”, al is de historische setting erg verschillend, waardoor de kijker zich makkelijker vereenzelvigt met de personages uit PEAKY BLINDERS.

Thomas Shelby en zijn bende zijn te herkennen aan hun outfit van petten met in de voering genaaide scheermesjes. Ze profiteren van de verwarring in de nadagen van de Grote Oorlog en storten zich op illegale weddenschappen en op de zwarte markt. Tegen betaling zorgen ze voor bescherming voor al wie dat wenst. De bende is bedreven in het omkopen van politiemannen die best wat extra kunnen gebruiken. Maar wanneer Shelby en zijn bende een partij wapens scheef slaat die op het punt stond naar Libië te worden verscheept, krijgen die activiteiten al snel een meer criminele inslag. Alleen zijn de Peaky Blinders niet de enige bende die uit is op het arsenaal wapens. Uiteindelijk is het de grote Britse premier Winston Churchill die een einde wil maken aan deze praktijken en de Ierse hoofdinspecteur Chester Campbell naar Birmingham stuurt om een en ander op te kuisen...

De eerste reeks bestaat uit 6 episodes van telkens één uur. Vanaf de pilot wordt de kijker meegezogen in deze uitstekend gemaakte en prima vertolkte misdaadserie. Cillian Murphy is ronduit schitterend als opper-Peaky Blinder Thomas Shelby. Hij haalt echt wel het bloed van onder de nagels van Winston Churchill – die op 24 januari 2015 precies 50 jaar geleden overleed – , van de IRA en van de Britse bevolking. Ook de rest van de cast laat zich niet onbetuigd. Sam Neill speelt een van zijn beste rollen sinds “The Piano” (1993) van Jane Campion. Ook een naamom te onthouden is Helen McCrory als tante Pollie Gray.

De grauwe en rauwe gangsterwereld in het naoorlogse Birmingham is visueel pertinent aanwezig en de costumering van die periode is historisch correct. Ook de keuze van de begin- en eindtune van elke episode van PEAKY BLINDERS is raak: Nick Cave and The Bad Seeds,niet aan hun proefstuk toe wat het aanleveren betreft van een soundtrack, laten hun duistere song “Red Right Hand” erg goed aansluiten bij de toon van de reeks.

De enige extra op de dvd van de eerste serie is de ‘making of’ van PEAKY BLINDERS. Na 6 afleveringen is het toch vooral wachten op deel 2 met Tom Hardy in een van de hoofdrollen.

Geschreven door GUIDO CLAES

Peaky Blinders

Regisseur: 
Distributeur: 
E-One

Media: 

onomatopee