The Peanut Butter Falcon

"I can't be a hero because I am a Down syndrome person", zegt de jonge Zak in Deauvilles Publieksprijs THE PEANUT BUTTER FALCON. "Wat heeft dat te maken met je hart?" reageert outlaw Tyler schouderophalend. Daarmee is de toon gezet.

Scenaristen-regisseurs Tyler Nilson en Michael Schwartz springen nonchalant maar empathisch om met 'beperkingen' (Zak) en trauma's (Tyler). Hun sprookje mag dan voorspelbaar zijn, de avontuurlijke roadtrip van het door toeval gevormde duo-op-de-vlucht wordt nooit sentimenteel. Een komedie wordt het evenmin, maar met lichtvoetige humor vermijdt deze indie buddymovie in tegenstelling tot de doorsnee American independent de valkuilen van sombere ernst en donker pessimisme. Terwijl er voldoende gekke momenten zijn – zoals een pistoolafvurende blinde man die Zak absoluut wil dopen – om prettig gestoord te blijven.

Een Rain Man of Forrest Gump is THE PEANUT BUTTER FALCON niet, want ondanks de sterrencast (Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Thomas Haden Church, Bruce Dern) biedt de film gevestigde acteerwaarden niet de kans om alle registers open te trekken met de vertolking van een persoon met een beperking. Zack Gottsagen vertolkt de rol van een jongeman met downsyndroom die ontsnapt uit het ouderlingenhuis waar hij wordt opgevangen, maar hij is zelf ook een "Down syndrome person" en speelt een variant van zichzelf. De makers schreven trouwens het script nadat ze Zack ontmoetten en lieten op de set ruimte voor de interactie tussen hem en method actor Shia LaBeouf. Dat hielp om de ontwikkeling van de relatie tussen hun personages levendig te houden. Zo zien we hoe een gekke droom (worstelaar worden en op zoek gaan naar een via VHS-cassettes ontdekt idool) van een kleine man met een groot hart louterend kan werken voor hem en zijn reisgezel. Dat de tocht zo'n aangename vibe creëert is ook te danken aan het landschap, dat hier meer is dan een decor. Het is authentiek, echt, zoals Tylers wankele boot en de bijna-verdrinking die Zak laconiek opneemt. De rivier, het haventje met vissersbootjes, de korenvelden, de moerassen, de zee, de baanwinkels en de houten huizen; je kan deze leefwereld haast aanraken, ruiken en proeven.

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door IVO DE KOCK

The Peanut Butter Falcon

25/12/2019
Genre: 
Productiejaar: 
2019
Distributeur: 
The Searchers

Media: 

onomatopee