Plan Bart

Heel wat bekende namen op de aftiteling van de jongste VTM/CAVIARproductie PLAN BART: Roel Mondelaers (en componist Raf ‘Rundskop’ Keunen) werkte samen met die andere regisseur van dezelfde RITS-lichting Hans ‘Adem’ Van Nuffel aan een scenario dat naar eigen zeggen hun generatie typeert. “We keken eens goed rond in onze vriendenkring en ons vermoeden werd bevestigd”, aldus Mondelaers, “zonder het te beseffen waren we clichés van onszelf geworden. Ons kransje vrienden is geëvolueerd van een zootje ongeregeld tot een ambitieuze bende bourgeois bohémiens.”

De plot leest als een Libelle Mijn Verhaal-getuigenis: vrouw (Sarah) heeft huisje, boompje maar wil beestje. Het huisje is dan wel een stylishe loft in hartje – opgeboend, want zonder afval en straatlawaai? – Brussel, boompje is haar grote liefde Alex (Wouter “Schattie, eey” Hendrickx) en met beestje wordt, neen, niet dat hondje bedoeld dat haar lief koopt wanneer Sarah zegt dat ze iets mist op de achterbank. Wanneer ze het grote woord eruit gooit (Kinderen! Nageslacht!) blijkt dat Alex dat helemaal niet wil. Haar kinderwens achterna trekt Sarah erop uit en komt algauw terecht bij vagebond (en puberliefde) Bart. En bij een plan: in ruil voor een behoorlijke som geld zal Bart haar zwanger maken. Perfect, denkt Sarah, want “hij vertrekt toch binnenkort weer naar het buitenland”.

Maar zoals het een nazomerse feelgoodmovie betaamt, lopen de dingen ietwat anders en tot de slotscène (een luchthavenontknoping die we al eens (meermaals) zagen in de Amerikaanse sitcom Friends) blijft het raden voor wie Sarah kiest. De film kijkt weg als een telenovela in hartje (en quasi onherkenbaar) Brussel, maar met de nodige stijlnuances. Heel even herkennen we zelfs Tom Fords A Single Man in de warme gloed van een zonsondergang die doorheen een groots panoramavenster op Sarah (’s parket) schijnt.

PLAN BART geraakt echter niet verder dan dat: een televisiefilm, gemaakt door mannen, over en voor vrouwen. Een beetje Sara (de soap) gekruist met Zot van A (maar dan nu dus eigenlijk ‘Zot van B’) die wel doet nadenken over de – ondanks het hippe/gestileerde nog altijd – archetypes en rolpatronen bij jonge dertigers. Het is wachten tot Halloween of die andere fel geadverteerde Vlaamse film, Welp van Jonas Govaerts, waarvan Mondelaers coscenarist is, meer durft.

Geschreven door SARAH SKORIC

Plan Bart

17/09/2014
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
KFD

Media: