The Predator

Shane Blacks reboot van John McTiernans actiethriller uit 1987 verdeelt de toeschouwers in twee kampen. De rabiate fan van de franchise kan Blacks tongue-in-cheek benadering niet smaken. Bovendien excelleert het script niet in originaliteit of slimme wendingen.

Shane Black schreef destijds (niet vermeld) mee aan het script van de originele Predator en kreeg van producent Joel Silver een kleine rol. Maar Black is hoofdzakelijk bekend voor zijn scenario’s van Lethal Weapon, The Last Boy Scout, The Long Kiss Goodnight en zijn regie en script van Iron Man 3 en de schitterende neonoirpastiche Kiss Kiss Bang Bang. De zwarte humor, de scherpe dialogen en de heerlijk eclectische parodie op de genreclichés van de film noir van die laatste ontbreken volledig in Blacks poging om de Predator-franchise nieuw leven in te blazen.

De plot draait om een Predator die zijn sterrenstelsel ontvlucht, richting aarde koerst en er crasht. Deze Predator had echter goede bedoelingen. Hoewel hij aanvankelijk een paar commando’s in stukken scheurt (de gore wordt breed uitgesmeerd), kwam de alien naar de aarde met een apparaat om de mensheid te beschermen tegen een invasie van zijn soortgenoten. En die laten uiteraard niet op zich wachten. Daarnaast is er een geheim onderzoeksteam – vanzelfsprekend corrupt en al even vanzelfsprekend in dienst van de regering – die invasies van Predators sinds 1987 op de voet volgt en er niet voor terugdeinst om onschuldige ooggetuigen uit de weg te ruimen. Dat is dan weer buiten de aanwezigheid van de held en de heldin gerekend, die met een groepje gekscherende ex-militairen (allemaal met een psychisch probleem) het opnemen tegen zowel de Predators als de geheime organisatie.

Logica ontbreekt echter volledig. Het was Black blijkbaar niet te doen om karakterontwikkeling, plotwendingen en een zinnige narratieve structuur. De ongetwijfeld gewilde parodiërende toon uit zich echter in belegen oneliners en bijwijlen stompzinnige humor. Af en toe kan er een glimlach van af, maar deze momenten zijn eerder uitzondering dan regel. Aan actie daarentegen geen gebrek. Ook de liefhebber van het meer expliciete bloederige werk komt aan zijn of haar trekken. Blijkbaar werden er drie sequels gepland. Wat meteen ook bepaalde gaten in het plot kan verklaren. Maar of die sequels er ooit komen?

Geschreven door PIET GOETHALS

The Predator

03/10/2018
Regisseur: 
Muziek: 
Productiejaar: 
2018
Distributeur: 
20th Century Fox

Media: 

onomatopee