The Purge: Election Year

Zou een jaarlijkse ‘zuivering’ waar een half etmaal lang naar hartenlust mag gemoord worden een oplossing brengen voor maatschappelijke knelpunten zoals woningnood, criminaliteit, armoedebedeling, gezondheidszorg en sociale zekerheid? Voor de New Founding Fathers (NFFA) is het een godsgeschenk. De natte droom van elke ultrarechtse politicus zeg maar. Exclusief in de VS, waar het ondertussen een toeristische attractie is geworden.

In dit derde deel van de The Purge-franchise gaat de reeks de politieke toer op. James DeMonaco (regisseur en scenarist) situeerde het origineel binnenshuis. Deze efficiënte B-film bracht bloederig en zenuwslopend spektakel, maar zette tegelijk aan tot nadenken over de manie van bepaalde individuen om de wereld van daklozen en marginalen te verlossen, over de kloof tussen arm en rijk en ten slotte over de aard van het beest in de mens.

In de sequel The Purge: Anarchy verplaatste de genocide zich van het interieur naar de straten van Los Angeles. De fotogenieke dystopische sfeer situeerde zich tussen Walter Hills The Warriors en Mad Max. De grimmige toon van deze sequel wordt hervat in THE PURGE: ELECTION YEAR. In dit derde en hopelijk laatste deel - een vierde lijkt overbodig - komt verzet tegen de zuiveringsactie. Niet alleen door de bevolking en enkele anarchistische organisaties, ook door presidentskandidate Charlie Roan die stelling neemt tegen de NFFA. Het behoeft geen commentaar dat de NFFA gedurende de twaalf uur heersende onrust alles in het werk stelt om Roan definitief het zwijgen op te leggen. Tussendoor introduceert DeMonaco de toeschouwer enkele rijke Russische ramptoeristen die een handje willen helpen met de ‘opkuis’ en een handelaar die enkele jonge winkeldieven terechtwijst. Zijn zaak wordt door de dieven tijdens de purge belaagd, waarna hij met Roan en haar bodyguard een groep vormt.

ELECTION YEAR kan, met de huidige Amerikaanse verkiezingskoorts, geen betere timing voor een release kiezen. Je kan de drie delen gerust beschouwen als macabere en furieuze sprookjes over de hedendaagse samenleving, waar racisme, ongelijkheid en discriminatie de bevolking verdelen en waar een oligarchische elite de wetten schrijft en - onder het mom van democratie en vrijheid - de eigen belangen nastreeft. De politieke allegorie is duidelijk, maar enige subtiliteit of filosofische en genuanceerde beschouwingen moet u niet verwachten. Deze formuleert of bedenkt u zelf na de visie van dit zuiver exploitation product. Zoals bij elke B-film sijpelt de moraal doorheen de opeenstapeling van zogenaamd louterend geweld. Verwacht een brutale en gemene maar voorspelbare geweldfilm, vol apocalyptische taferelen en opwindende actiescènes.

Geschreven door PIET GOETHALS

The Purge: Election Year

27/07/2016
Regisseur: 
Scenario: 
Genre: 
Productiejaar: 
2016
Distributeur: 
Sony

Media: 

onomatopee