The Railway Man

Na de tweede Wereldoorlog was posttraumatische stress (PTS) een nieuwe aandoening. Cfr. een film zoals The Master. Ervoor werd shellshock gezien als een excuus om te deserteren. Bij het erkennen van het probleem rees de vraag: hoe behandel je PTS? Omdat psychiaters geen antwoord konden geven, waren er mannen zoals Eric Lomax, die met hun angstaanvallen en pijnlijke flashbacks geen raad wisten. Huiselijk geweld, alcoholmisbruik en zelfmoord waren schering en inslag.

In THE RAILWAY MAN van Jonathan Teplitzky, dat gebaseerd is op ware feiten, krijgt WOII-veteraan Lomax de unieke kans zijn Japanse beul te ontmoeten en wraak te nemen om zo tot rust te komen. Erics vrouw Patti maakt zich zorgen; haar man is niet meer de lieve enthousiasteling die ze denkt te kennen. ’s Nachts wordt hij bezweet wakker, gaat in shock en sluit zich volledig van haar af. Wanneer ze zijn vroegere strijdmakkers om raad gaat vragen, hoort ze van Finlay, die zich om de veteranen bekommert, welke gruwel haar man heeft doorstaan in Japanse gevangenschap. Eric toonde zich een held toen de Japanners een radio vonden bij hun dwangarbeiders. Hij nam prompt de straf op zich: niet te harden folteringen.

Finlay heeft nog nieuws: hij heeft Erics beul opgespoord, nu een lid van de Japanse politie. Eric zint al jaren op wraak, maar wanneer hij eindelijk voldoening lijkt te krijgen, ontwaakt in hem het mededogen met de medemens. Aanvankelijk wou hij de Japanner evenveel pijn doen als hij zelf had moeten verduren: oog om oog, tand om tand dus. Maar wanneer de twee veteranen eindelijk oog in oog staan, sluipt het besef binnen dat een oorlog geen winnaars telt. De Japanner maakt bedevaarten in de hoop ooit te worden vergeven. Hij schaamt zich omdat hij niet eens het lef had het eigen leven te nemen, zoals de erecode voorschrijft. Colin The King’s Speech Firth incarneert de getraumatiseerde veteraan, in flashbacks is Jeremy Irvine te zien als Eric, in het Japanse kamp opgesloten. Verschillen qua acteerstijl accentueren Erics verlies van onschuld en de geslotenheid die PTS met zich brengt.

THE RAILWAY MAN is een oorlogsverhaal dat vaak wordt genegeerd. Zelfs de beste soldaten komen thuis met een ‘bagage’ die ze in gevechten hebben vergaard terwijl de oorlog in hun hoofden voortwoedt.

Geschreven door WOUTER SPILLEBEEN

The Railway Man

11/06/2014
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
eOne

Media: 

Trailer: 

Pgn-qsxnC8U

onomatopee