[REC] Genesis

Daar heb je dat mysterieuze virus opnieuw dat mensen in een oogwenk transformeert in bloeddorstige op hol geslaagde demonen. Na het groezelige flatgebouw in [REC] (2007) en meer van hetzelfde aangevuld met The Exorcist-zijstapjes in [REC]²(2009), heeft het virus de duisternis én Barcelona voor het platteland ingeruild.

Het verhaal fungeert als prequel en speelt zich af op de trouwdag van Clara en Koldo. Een onvergetelijk feest wordt het zeker, wanneer een van de ooms na een hondenbeet zich vreemd begint te gedragen, van een balkon springt en wild om zich heen naar mensenvlees begint te happen. Alsmaar meer en meer gasten geraken geïnfecteerd en in de daarop volgende chaos doet het bruidspaar er alles aan om te overleven en samen heelhuids weg te geraken.

De toon van de prent is iets minder donker en ernstig, alsof de makers eindelijk in hebben gezien dat al die kerkelijke sérieux uit het vorige deel eerder lachwekkend dan plausibel werkte. Maar, ook al komt er een Evil Dead-achtige kettingzaag aan te pas en gedragen verscheidene oudjes in de familie zich als Rabid Grannies, toch kiezen de makers met hun karikaturale bloedvergieten niet resoluut voor de lichtvoetige slapstick-stijl. De handgeschoten beelden uit de vorige twee films worden in [REC] 3 na een tijdje aangevuld / ingeruild voor traditioneler camerawerk. De referenties naar het al lang niet meer frisse trucje met Blair Witch-achtig gevonden beeldmateriaal, wordt hierdoor voorzichtig doch wijselijk overboord gegooid.

Toch voelt [REC]³ na een tijdje een beetje geforceerd aan en ontbreekt de nodige structurele aansluiting bij de vorige twee delen. Genreliefhebbers zullen zich tijdens dat onderhoudend ritje doorheen een tot spookhuis getransformeerde bioscoopzaal amper vervelen. Maar, ze zullen - net zoals kijkers op zoek naar meerwaarde - het hele gebeuren ook meteen weer vergeten zijn bij het verlaten van de zaal. En wie er nog aan zou twijfelen: [REC] 4: Apocalypse is ondertussen in de maak. Toch lijkt het ons twijfelachtig dat er na die overdosis zombiefilms van de voorbije tien jaar nog iemand écht zit te wachten op een Spaanse variant op een uitgemolken franchise.  
 

Geschreven door DIMITRI DEWEVER

[REC] Genesis

04/04/2012
Regisseur: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
Cinéart

Media: