Robinson Crusoe

Wil je de wereld veroveren met een computeranimatiefilm, dan is een onderwerp dat iedereen kent een extra troef. Voor zijn vijfde lange 3D-bioscoopfilm koos het Brusselse nWave Pictures van Ben Stassen de figuur van Robinson Crusoe en gaf aan het schipbreukverhaal een flinke draai. Het zijn de dieren van het eiland die na een zware storm een vreemd wezen aantreffen op het strand en zich afvragen hoe ze de nieuwkomer kunnen temmen. De avontuurlijk aangelegde papegaai Dinsdag beeldt zich al in dat dit een kans is om de rest van de wereld te verkennen. Hij zal zijn zes eilandgenoten, een geitenbok, een tapir, een kameleon, een ijsvogel, een stekelvarkentje en een schubdier, ervan weten te overtuigen dat het beter is met Robinson vriendjes te worden. En helpende poten kan de man wel gebruiken, want hij is een kluns, zo blijkt wanneer hij een huisje wil bouwen. Maar eerst moet er afgerekend worden met een koppel wilde katten dat eveneens de schipbreuk heeft overleefd.

De haarscherpe beelden van een paradijselijke natuur zijn moeilijk te overtreffen en in de 3D-effecten is nWave duidelijk nog altijd wereldleider. Stormscènes, het schip dat op de rotsen aan spaanders slaat, de aan een twijgje boven een afgrond bengelende geit, door de lucht vliegende katten, het is gesneden koek voor deze specialisten in ruimtelijke special effects. De lange snavel van de ijsvogel en de flitsend naar buiten zwiepende tong van de kameleon blijken extra 3D-attributen. De soundtrack is van de hand van de Duitse componist Ramin Djawadi (van onder meer Game of Thrones) en werd in de fameuze Studio 4 van Flagey opgenomen met het Brussels Philharmonic. De animatiefilm heeft 20 miljoen euro gekost, heeft veel te danken aan de Belgische tax shelter en is al verkocht aan een resem landen waaronder ook de VS, waar volgende zomer een release in 1200 zalen is voorzien. Ondertussen wordt The Son of Bigfoot al voorbereid.

De eerste helft van ROBINSON CRUSOE zit goed in elkaar. De tweede helft – de wilde katten hebben zich intussen vermenigvuldigd en zijn hun ultieme aanval begonnen – is een en al actie, dat wil zeggen één lang gevecht, zonder dat er nog tijd is voor nieuwe ontwikkelingen of gewoon een paar adempauzes. Toch blijft het, vooral voor kinderen, een leuk kijkspektakel.

Geschreven door LUK MENTEN

Robinson Crusoe

30/03/2016
Regisseur: 
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
Belga

Media: