Schneider vs. Bax

Alex Van Warmerdam levert al sinds Ober (2006) vrij regelmatig nieuwe films af (vijf in negen jaar). Daar zijn wij niet rouwig om: Van Warmerdams films zijn grappig op een droogkomische manier. Ze nemen de kleinburgerlijke maatschappij op de korrel met steevast een surrealistisch tintje en een grimmige ondertoon. Niet dat al zijn films hetzelfde niveau halen – maar zelfs een wat mindere Van Warmerdam bezorg je nog een prettige avond. Dat geldt ook voor SCHNEIDER VS. BAX, dat zich net zoals Black Out in de wereld van de misdaad afspeelt. Zoals gewoonlijk zet Van Warmerdam de kijker voortdurend op het verkeerde been. Dat (plus de Buster-Keatonachtige deadpan manier van acteren van Van Warmerdam) maakt misschien wel het grootste deel van het kijkplezier uit.

SCHNEIDER VS. BAX begint in Schneiders huis: hij is jarig en had eigenlijk vrij genomen, zodat hij zijn vrouw en zijn schattige dochtertjes kan helpen om zijn verjaardagsfeest voor te bereiden. Maar dan belt zijn baas (de in Nederland veel gevraagde Gene Bervoets) met een dringende opdracht voor Schneider. De man blijkt een huurmoordenaar te zijn, met een heel arsenaal in een garage, waar zijn vrouw uiteraard niets van weet. Bax, de man die hij moet vermoorden, woont in een huis in het riet in een natuurgebied. De aan alcohol en pillen verslaafde Bax heeft zijn erg jonge en wat vulgaire vriendin op bezoek, maar stuurt haar nogal hardhandig weg wanneer hij zich herinnert dat zijn neurotische dochter komt logeren (“Ik zeg toch ook niks over jouw muesli?”, zegt hij wanneer ze kritiek heeft op zijn medicijnenmisbruik.) Dan blijkt dat ook Bax niet is wie hij voorgeeft te zijn, dat de dochter ook nog iets anders kan dan klagen (de genen blijken sterker dan de opvoeding), en de toestand loopt alsmaar meer uit de hand.

Partij kiezen tussen Schneider of Bax lijkt onmogelijk. Allebei hebben ze nogal wat verkeerde keuzes gemaakt, maar ze zijn ook heel menselijk als het op hun gezin aankomt. De setting is goed gekozen. Het weidse landschap met het eenzame huis erin moest het gevoel van een western oproepen, vertelde de regisseur; in elk geval draagt de verlatenheid van de omgeving bij tot de spanning. Toch een kleine waarschuwing: wie de geheimzinnige toestanden en mysteries van Borgman verwacht, komt bedrogen uit.

Geschreven door EVELIEN VAN VESSEM

Schneider vs. Bax

23/09/2015
Regisseur: 
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
Cinéart

Media: 

onomatopee