The Secret

“Elk jaar verdwijnen er 75.000 kinderen in de V.S.,” lezen we in de begintekst van de Frans-Amerikaanse coproductie THE SECRET (THE TALL MAN in de VS), “de meeste onder hen worden, levend of dood, teruggevonden in de eerste uren en dagen na hun verdwijning. Zo'n 0,3% verdwijnt echter spoorloos”. Behoorlijk beangstigend en de Franse cineast Pascal Laugier opent sfeervol.

De premisse dat tientallen blanke kinderen verdwenen in Castle Rock zonder de overheid te alarmeren is niet de laatste onwaarschijnlijkheid in het scenario. Een unheimliche sfeer zorgt echter voor suspension of disbelief. En het door de economische crisis getroffen plaatsje op weg naar de status van een ghost town wordt bewoond door gewelddadige griezels, de spanning die in de lucht hangt versterkt door de dreigende, onheilspellende bossen en bergen. Alsof natuur en samenleving samenspannen om een beklemmend, angstig gevoel te creëren. En het beeld van een gevaarlijke en te ontvluchten gemeenschap. Walging en angst in een adem.

In die onstabiele wereld lijkt verpleegster Julia het enige normale, menselijke wezen. Ook al doet ze wat raar bij bevallingen en torst ze de erfenis van een overleden man die het idool van zijn hometown was. Julia reageert nuchter op de verhalen over een 'Tall Man' die verantwoordelijk wordt geacht voor het verdwijnen van de lokale kinderen maar verandert in een grimmige en verbeten kloekmoeder wanneer haar zoontje door een geheimzinnige figuur wordt meegenomen. De achtervolging vormt de start van een klopjacht met wisselende posities en een plot met evenveel keerpunten als onwaarschijnlijkheden. De sfeervolle thriller verandert daarbij in een spectaculaire actiefilm met meer verrassingen dan suspense. Het mysterieuze sprookje THE TALL MAN maakt plaats voor de paranoïde parabel THE SECRET. Het geheim achter de verdwijningen is niet alleen ridicuul maar inhoudelijk ook van bedenkelijk allooi.

Laugier, die in Martyrs al een rechte lijn trok tussen kindermishandeling en wraak, diaboliseert Cold Rocks white trash gemeenschap (een stap verwijderd van het trailerpark) en maakt van de zondebok/bliksemafleider een heilige die werkt voor het heil van kansarme kinderen. Een idyllisch slot moet ons helemaal verzoenen met een radicale en amorele oplossing voor kansarmoede. Gelukkig is die ook heel dwaas.

Geschreven door IVO DE KOCK

The Secret

19/09/2012
Regisseur: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
Belga

Media: