Shaun Het Schaap: Het Ruimteschaap

‘Messingham Visitors Welcome’ luidt het bord langs de kant van de weg. De woorden hebben profetische waarde, want nog geen tien minuten later landt een enorm ruimteschip met horten en stoten in het bos. Enter een alien in de tweede film van de Shaun het Schaap-franchise: HET RUIMTESCHAAP.

Met fameuze E.T.-allures verschijnt in de deuropening de bestuurder van het schip, de kleurrijke Lu-La. Al snel staat het hele dorp op stelten. De breed ge-eyelinede en roodgelipte leider van het Ministry of Alien Detection ziet in het wezen een kans om haar jeugdtrauma te verwerken. Shaun het schaap ziet in hem óf haar een nieuw avontuur en een vriend voor het leven. Samen gaan ze op zoek naar het ruimteschip, zodat de alien terug kan keren. Of zoals die het zelf verwoordt: met "zum zum" terug naar "tupa". Een film met veel taal, dat is HET RUIMTESCHAAP absoluut niet. Lu-La is de enige die verbaal communiceert en dan wel met woorden die tegelijkertijd iedereen en niemand begrijpt. Een universele kracht die ook pronkt in de non-verbale, slapstickachtige grappen. Say hello to Shaun Chaplin! Samen met zijn nieuwe vriend zet hij een hele winkel op stelten, racet hij door de straten in een gele vuilnisbak en teleporteert hij een stier naar een Chinese porseleinwinkel – letterlijk zoals een olifant in een porseleinkast.

Regisseurs Will Becher en Richard Phelan bewijzen met hun stop-motionruimtereis dat de heilige graal van de ‘betere kinderfilm’ haar glans nog lang niet verloren heeft. Zonder aarzelen knipogen ze ook naar de iets minder jonge kijker, zoals wanneer enorme graancirkels het beeld beklijven onder de epische muziek van 2001: A Space Odyssey, of wanneer de snuggere schapen van de herdershond hun online bestelde pizza’s moeten inruilen voor een zak "sheep nuts". Zelfs een tragische moraal laat zich tussen de regels lezen. Lu-La is nog maar een kind, dat met een foto van mama en papa op zak in een andere wereld belandt. Ze is de vreemdeling die in theorie welkom is, maar als het erop aankomt wordt opgejaagd door een harde tante in maatpak, een kleien verbeelding van de bureaucratie.

Geschreven door HANNE SCHELSTRAETE

Shaun Het Schaap: Het Ruimteschaap

09/10/2019
Muziek: 
Productiejaar: 
2019
Distributeur: 
WW Entertainment

Media: