Sicario: Day of the Soldado

“If you want to go through with this, I’ll have to get dirty.” – “Dirty is why you’re here.” Als je de toon wil zetten voor een spierballenfilm met een montagesnelheid die het op de armleuningen van je stoel gemunt heeft, dan doet dit het wel. Stefano Sollima ('Gomorrah-La serie', 'Suburra') nam voor het vervolg van 'Sicario' het roer over van Denis Villeneuve, en hij koos voor een hele andere aanpak.

day of the soldado gaat verder op de eerste Sicario: Mexicaanse drugkartels zwaaien nog steeds de plak aan de Amerikaanse grens. Wanneer bij een terreuraanslag in Kansas een link blijkt met hun mensensmokkel, raken ze een politiek gevoelige snaar voor de Amerikaanse overheid. Die vraagt de vermaarde CIA-agent Matt Graver om er grote kuis te houden, en hij weet hoe dat moet: een dochter uit het Reyeskartel ontvoeren en de schuld naar een concurrerend kartel schuiven.

Amerikanen die een oorlog ontketenen om zelf als derde met de winst te gaan lopen, het herinnert pijnlijk aan historische complotten in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, complotten die vroeger met communisme speelden en nu met moslimterreur. En uiteraard zijn de slachtoffers stumperds die op zoek zijn naar een beter leven, eerst overgeleverd aan misdaadbendes en vervolgens zonder dat ze er erg in hebben aan een gewetenloze overheid.

De complexe plotlijn is een staaltje van scenarist Taylor Sheridan, een oudgediende uit de eerste film die verhalen zo vlot door elkaar kan weven dat er niets aan karakteropbouw en spanning verloren gaat. Net als de eerste film is deze gitzwart. De actie zit strak, de scherpe montage stuwt ongenadig. Mexico City krijgt iets apocalyptisch, alsof ze in de cinematografie eerder een gevoel van zonnebrand dan van de zon zochten. En of Josh Brolin daar goed in past: weinig mensen kunnen hun onderkaak zo stijf houden, iets wat broodnodig is om het tussen dat rondvliegend metaal en bloed kalm te houden. Met Benicio Del Toro recycleerde Sicario 2 een tweede sterkhouder van de eerste film. Wat ontbreekt, is de rauwheid waarmee Denis Villeneuve de eerste film regisseerde. Hij werd wegens tijdgebrek opgevolgd door Stefano Sollima, en die lijkt meer van bonkige humvees en helikopterachtervolgingen te houden dan van sfeerschepping die zindert boven de Mexicaanse woestijn.

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in uw bus met een abonnement

Gratis naar deze film? Stuur een mailtje naar win@filmmagie.be en maak kans op een duoticket!

Geschreven door JONAS BRUYNEEL

Sicario: Day of the Soldado

Regisseur: 
Scenario: 
Genre: 
Productiejaar: 
2018
Distributeur: 
Belga

Media: 

onomatopee