A Simple Life

“Straks moet je weer gedotterd worden!” zegt Ah Tao verontwaardigd wanneer Roger vraagt of ze nog eens ossentong wil klaarmaken. Er is ons net verteld wat hun relatie is, anders zouden we denken dat we getuige zijn van een gesprek tussen moeder en zoon. Maar nee, Ah Tao werkt al heel haar leven voor de familie Leung, en nu doet ze het huishouden voor een lid van de vierde generatie van die familie: filmproducent (en vrijgezel) Roger.

In episodes geeft het hartverwarmende A SIMPLE LIFE (Tao Jie) van de Chinees-Japanse maar in Hongkong werkende filmmaakster Ann Hui (o.m. Boat People, 1982) twee jaren uit hun leven weer, vanaf het moment dat Ah Tao een beroerte krijgt en aangeeft naar een bejaardentehuis te willen. Hoewel Roger voor haar wil zorgen (en dat ook beter doet dan menige echte zoon, zoals die van tante Kam uit het tehuis) en voorstelt een werkster te nemen om haar te helpen, laat ze door haar blikken merken dat ze Roger niet tot last wil zijn. Dat is tekenend voor A SIMPLE LIFE.

Emoties worden nauwelijks getoond, blikken en gebaren zeggen alles. Dat Roger een veel hechtere relatie met Ah Tao heeft dan met zijn moeder wordt dan ook getoond in kleine details. Met Ah Tao lacht en grapt Roger, hij brengt pyjama’s voor haar mee, tegen zijn moeder praat hij nauwelijks (“Kan je alleen maar knikken?” vraagt ze wanneer hij haar is gaan ophalen van de luchthaven en later klaagt ze dat hij te veel lawaai maakt wanneer hij zijn krant leest). Op een vergelijkbare manier komen we erachter dat Ah Tao veel minder tevreden is over haar zogenaamde luxekamer in het tehuis dan ze laat uitschijnen. Haar blik glijdt over de “muren” (schotten die aan de bovenkant open zijn), de slordig gemonteerde ventilator...

Al snel sluit Ah Tao vriendschap met haar medebewoners, een mooie gelegenheid voor de cineaste om een staalkaart te presenteren van de Hongkongse maatschappij, waarin status erg belangrijk is en zonen meer tellen dan dochters. De situaties in het rusthuis zijn vaak komisch maar hebben altijd een wrange ondertoon, die versterkt wordt door de blik van Ah Tao (of die van Roger, die vaak op bezoek komt).

Toch is het geen trieste film; wat centraal staat is de warme, liefdevolle relatie tussen Ah Tao (een magistrale Deanie Ip) en Roger, Ah Tao’s pogingen om het Roger niet moeilijk te maken en Rogers (blijkbaar ongewone) zorgzaamheid voor zijn huishoudster. Een absolute aanrader.

Geschreven door EVELIEN VAN VESSEM

A Simple Life

22/08/2012
Regisseur: 
Productiejaar: 
2011
Distributeur: 
ABC

Media: 

Trailer: 

SWK2KozY9hg