Sinister

In een geval als dit kan je zelf kiezen wat je wilt zien: een geslaagde opeenstapeling van enge situaties die je op het puntje van je stoel houden of een ongeïnspireerd routineverhaal boordevol ongeloofwaardige wendingen en dertien-in-een-dozijn personages die onlogische beslissingen nemen.

Of wat te denken van een huisvader die zijn neerslachtige vrouw en kinderen meetroont om te gaan wonen in een huis waar de vorige bewoners door een onbekende sadist in de tuin werden opgehangen? Jazeker, de man schrijft true crime-verhalen en is voor een succesboek op zoek naar een volgend sensationeel onderwerp. Hij is zo gedreven in zijn job dat hij er nog niet aan denkt te vertrekken wanneer er alsmaar meer aanwijzingen opduiken dat de moordenaar nog in huis verblijft en hijzelf en zijn gezin de volgende doelwitten zijn. Alsof dat op zich nog niet dom genoeg is, getuigen zijn afweerreflexen van weinig gezond verstand – hij loopt midden in de nacht met een keukenmes naar spoken te zwaaien, goed wetend dat zijn zoon regelmatig slaapwandelt in diezelfde gangen.

Akkoord, Jack Nicholson ging zijn familie op een gelijkaardige manier te lijf en we noemen dat meesterlijk, maar die kon geen kant uit in zijn winters berghotel. Ethan Hawke daarentegen wordt door de hele goegemeente gewaarschuwd dat hij beter zijn hielen zou lichten, maar zijn schrijvershart overstijgt alle mogelijke tegenslagen. Insidious (2010, James Wan) en in zijn kielzog een hele resem horror-huis rip-offs zijn dichterbij dan The Shining, in die mate dat we van probleemloze inwisselbaarheid gewag durven maken. Dat neemt niet weg dat Hawke zijn uiterste best doet om op een intense manier een overspannen freak neer te zetten en daarin wordt ondersteund door verdomd beklemmende toestanden.

Hoewel voorspelbaar is de obligaat spectaculaire finale wending voldoende geïnspireerd om de weinig veeleisende, popcorn-wegwerkende liefhebbers met een voldaan gevoel naar huis te sturen.

Geschreven door MIK TORFS

Sinister

07/11/2012
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
Starway

Media: 

onomatopee