Smallfoot

Niet ‘bestaat de yeti?’, maar ‘bestaat de smallfoot (de mens)?’ is de hamvraag in deze amusante familiefilm. Als zo’n mensje het yetiterritorium binnenduikelt, rijzen andere vragen: ‘moeten we bang van hem zijn?’ en ‘kunnen we vrienden met hem worden?’. Materiaal genoeg om een boven de middelmaat uitschietende computeranimatiefilm te vullen.

SMALLFOOT keert de mythe van de Verschrikkelijke Sneeuwman om, een verfrissend idee. De yetigemeenschap, genesteld op een door wolken omgeven bergpiek, gelooft dat die angstaanjagende kleine wezentjes met minivoetjes niet bestaan. Zo staat het immers in hun in stenen platen gebeitelde geboden.

Het hoofdpersonage Migo, een joviale uit de kluiten gewassen yeti, oefent voor zijn toekomstige taak als gongluider. Een pijnlijke stiel, want elke ochtend zal hij, hoofd vooruit, gekatapulteerd worden naar een reusachtige gong om het aanbreken van de nieuwe dag aan te kondigen. Als Migo bij zo’n oefening een eind buiten het dorp belandt, ziet hij hoe een vliegtuigje neerstort en wordt hij geconfronteerd met de inzittende, jawel, een smallfoot. Hij rept zich naar huis om het nieuws te melden, maar wordt niet geloofd. Integendeel, Stonekeeper, de leider van de gemeenschap, stuurt hem weg.

Buiten de dorpspoort maakt de banneling kennis met een geheim verzetsgroepje van yeti’s die wél geloven in smallfoot… Samen zetten ze een tocht op naar het mysterieuze gebied onder de wolken. Het zal hen in contact brengen met Percy, een bevlogen tv-presentator die zijn kwakkelende natuurprogramma wat graag een boost wil geven met sensationeel nieuws over de ontdekking van yeti’s … Het begin van veel verwikkelingen. Positief punt: aan het eind zitten er nog een paar onverwachte wendingen. En de muzikale intermezzo’s leggen voor een keertje het verhaal niet telkens stil, want de story wordt al zingend verder verteld. Ook niet voor de hand liggend zijn de impliciete boodschappen ‘kijk wat verder dan de eigen kerktoren’, ‘geloof niet alles wat de autoriteiten zeggen’ en ‘laat je niet leiden door angst voor het onbekende’.

Vertoningen: cinenews.be.

Geschreven door LUK MENTEN

Smallfoot

10/10/2018
Regisseur: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2018
Distributeur: 
20th Century Fox

Media: 

onomatopee