Song From The Forest

Overtuigende winnaar van IDFA, Song from the Forest, dirigeert twee tegengestelden: de grootstad New York en de Afrikaanse jungle. Ze treffen elkaar in de Amerikaanse etnomusicoloog Louis Sarno. Zo’n dertig jaar geleden geraakte hij geïntrigeerd in Centraal-Afrikaanse muziek en trok naar de bron, diep in het woud bij de Bayaka-pygmeeën, om daar opnames te gaan maken. Enkele decennia later heeft hij niet alleen meer dan duizend uren “geluiden die nooit meer te horen zullen zijn” verzameld, de gemeenschap van de Bayaka is ondertussen zelfs zijn thuis geworden. Sarno heeft er een vrouw en een jonge tienerzoon, Samedi.

Toen Samedi jaren geleden ernstig ziek was, beloofde Sarno hem Amerika te laten zien, als hij maar zou genezen. Nu is het zover, en de Duitse, rondreizende journalist en schrijver Michael Obert organiseert zijn filmdebuut Song from the Forest als een voortdurende pendelbeweging tussen westerse stad en Afrikaans woud. Met niet toevallig zijn muziek en omgevingsgeluid als de meest intrigerende vertellers. Echo’s uit het woud weerklinken in New York en vice versa. De polyfone zang waar Sarno graag naar luistert, lijkt wel gemaakt voor de prachtige beelden waarin licht door de zompige jungle breekt.

Al bestaat deze harmonie uit een 16de eeuwse westerse traditie en het hedendaagse Centraal-Afrikaanse woud. Sarno ervaart hoe dromen en aspiraties de band tussen zijn geboorte- en thuisland aanhalen en dan weer uitrekken. Waar hij ooit de westerse wereld (en zijn familie) achterliet voor een afgezonderd bestaan, snakt een nieuwe generatie Afrikanen – onder wie zijn zoon – naar de kansen die het Westen biedt. Slechts in letterlijke afstand is de reis naar een verbeeld paradijs voor hem en de jongelingen even groot. De Bayaka-samenleving die Sarno in de jaren tachtig aantrok, is inmiddels grotendeels verdwenen.

En Amerika doet vreemd aan: “Het is een artificiële wereld waarin iedereen dingend doet die niet verbonden zijn met het leven, maar met geld verdienen.” Ook binnenskamers in de grootstad lonkt Song from the Forest naar de buitenwereld, vaak via ramen die uitkijken op een drukke straat of stedelijk panaroma. Wegdromen kan overal. Paradijzen vormen zich tussen je oren. Daarbuiten is ook Sarno vooral bekommerd over gezondheidszorg, natuurbehoud en samenleven.

Geschreven door BJORN GABRIELS

Song From The Forest

09/04/2014
Regisseur: 
Acteurs: 
Genre: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
Dalton Distribution

Media: 

Trailer: 

nBB5HbGsgMM

onomatopee