Take This Waltz

Na het wondermooie drama Away from Her, staat actrice Sarah Polley een tweede keer achter de camera voor TAKE THIS WALTZ (uiteraard niet te verwarren met de song van Leonard Cohen).

Michelle Williams speelt Margot, een jonge vrouw die gelukkig getrouwd is met kookboekenschrijver Lou. Tot ze op een vliegtuig toevallig Daniel ontmoet. Margot probeert niet aan haar verliefdheid toe te geven, maar is dat wel mogelijk? Polley doet een interessante en gewaagde zet door van het huwelijk in crisis geen ongelukkige relatie te maken. Lou is de minzaamheid zelve, en hun leven samen wordt gekenmerkt door eindeloze spelletjes, gelach en practical jokes.

Dat er in dat huwelijk toch problemen opduiken, toont aan dat de regisseur/scenariste niet op zoek is naar voor de hand liggend melodrama of simplistische psychologische motivaties. Ze wil dieper graven, naar de reden peilen waarom koppels op elkaar uitgekeken raken, ook al is daar dan geen specifieke reden voor. Het probleem is wel dat ze in die ambitie slechts half slaagt. Polley suggereert dat de relatie tussen Margot en Lou te kinderachtig is geworden voor Margot. Zelfs wanneer ze beginnen te vrijen, blijft hij speelse babywoordjes fluisteren.

Bij Daniel, daarentegen, kan ze een volwassen vrouw zijn. Bij Lou gaat het om tederheid en bescherming, bij Daniel om passie. Allemaal goed en wel, maar omdat Polley exclusief het standpunt van Margot kiest, blijven de twee mannen in haar leven veeleer wazige figuren. De tederheid in haar huwelijk is zoveel charmanter dan de vaag gedefinieerde aantrekkingskracht die ze voelt voor Daniel, dat de kijker zelden helemaal met haar dilemma mee is. Waar zit die passie ergens, die Margot tot overspel zou kunnen aanzetten? Bovendien voegt Polley een nevenplot toe over de alcoholverslaafde zus van Lou, die al bij al weinig ter zake doet.

Niettemin bevat TAKE THIS WALTZ heel wat herkenbare observaties over het dagelijks leven. Ook het warme kleurengebruik en enkele lyrisch in beeld gebrachte sequenties helpen om er een beklijvende kijkervaring van te maken. Bovendien is Michelle Williams ijzersterk in een hoofdrol die in niets lijkt op haar vorige personages, ook Seth Rogen verrast met een ingetogen, milde acteerprestatie. Slechts Luke Kirby valt uit de toon, omdat zijn personage het minst duidelijk is omlijnd. TAKE THIS WALTZ is fascinerende indie-cinema, met een aantal gebreken. Maar sowieso cinema met hersens en een hart.

Geschreven door DENNIS VAN DESSEL

Take This Waltz

19/09/2012
Regisseur: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
Starway

Media: 

Trailer: 

nBHHI9q25MY