Vampierzusjes

Het duurde even, maar de vampierhype kon ook voor de allerkleinsten niet wegblijven. DE VAMPIERZUSJES, naar de kinderboeken van Franziska Gehm, is de nieuwste van Wolfgang Groos.

Overdag slapen ze en ’s nachts gaan ze naar school, ze zien lijkbleek, dragen vreemde kleren en hebben scherpe hoektanden. ’s Nachts vliegen ze over steden en zonder moeite flopsen ze overal naartoe (dat is dat je je heel snel naar een andere plek in de buurt kunt verplaatsen). Zo gaat dat in DE VAMPIERZUSJES met de tweeling Daka & Silvania Tepes in de hoofdrol. Ze zijn allebei halfvampier. Dat kan ook niet anders, met een volbloed mensenmoeder en een volbloed vampierenvader. Hun hele leven al wonen ze met z’n vieren in Transsylvanië, het land van Drakula en andere vampiers. Daka is een echte …tomboy en heeft heel wat karaktertrekken van haar vader geërfd. Het liefst van al zou ze ook een volbloed vampier willen zijn, de hele nacht rondvliegen en insecten eten. Silvania daarentegen vindt vliegen maar niks en zou liever zoals haar moeder een mensenmeisje willen zijn.

Na meer dan twaalf jaar tussen de vampiers wil hun moeder terug in de omgeving wonen waar zij vandaan komt. Daarom verhuizen ze naar een rustig dorpje in Duitsland. Dat loopt echter niet van een leien dakje; het moeilijkste is nog dat de familie hun ware identiteit geheim moet houden. Wanneer hun buurman vanaf dag één al vage ‘vermoedens’ heeft, wil hij hen perse ontmaskeren. “Mensen zijn bange wezens die van hun angst agressief kunnen reageren”, zo waarschuwt vader de twee tieners. Maar desondanks gaat Daka maar al te graag tegen de regels in. Een metertje vliegen doet ze overdag wanneer de oude buurvrouw het kan zien en haar vampierkrachten gebruikt ze maar al te graag om een bullebak op school een lesje te leren. Silvania daarentegen vijlt elke dag haar tanden opdat ze minder hoekig zouden zijn en wordt zelfs vegetariër. Daka’s acties zorgen er meer dan eens voor dat de zusjes kibbelen, toch kunnen ze het uitstekend met elkaar vinden.

Hun eerste schooldag verloopt echter niet zoals verhoopt. Drie pestkoppen uit de klas hebben het de tweeling gemunt en laten beginnen de meisjes te treiteren. Gelukkig maakt het tweetal op school ook vrienden. Daka merkt de coole tekening op Hélène’s arm op terwijl Silvania de eerste dag al mee op een zwemtripje wordt gevraagd. Het enige probleem? Vampiers kunnen niet tegen zonlicht. Met een dikke laag zonnecrème, die nadien niet waterproof blijkt te zijn, springt ze het water in. Kwaad om deze pijnlijke frats is ze het beu om gelimiteerd te worden door haar vampiereigenschappen; ook Daka vindt het alsmaar moeilijker om met de mens in zich om te gaan. Konden ze nu niet gewoon een volbloed mensen- en vampiermeisje zijn?

Wanneer ze een tovenaar ontmoeten die zogezegd hun hartenwens in vervulling kan laten komen, gebeuren er plotseling vreemde dingen. Daka wordt een kluns in vliegen en Silvania verorbert ineens tonnen vlees. Tot ze ontdekken wat er is gebeurd. De tovenaar heeft de wensen omgekeerd! Wanneer ze hem confronteren met zijn fout, is het enige dat ze kunnen doen: op zoek gaan naar zeer speciale bloemblaadjes. Langzaamaan beseffen ze dat halfvampier zijn toch niet zo slecht is. Slagen de tweelingzusjes erin te vinden wat ze zoeken of steekt de nare buurman er alsnog een stokje voor..?

Deze film veroorzaakte een ware hype in Duitsland en trok er sinds zijn première in december al zo’n 700.000 bezoekers. Dankzij het thema van alle tijden waar tal van tieners mee worstelt: Wie ben ik en wie wil ik zijn? Hij won de ‘Kids Young People’s Jury Award’ op het Toronto Film Festival en de ‘Best Film for Children Award’ op het Filmfestival van Stockholm. De reden daarvoor is volgens de jury heel simpel: “It shows the audience a good main message; be yourself, and love who you are.” Al bij al wat al te vrijblijvend, te stereotiep en te naïef deze best aardige griezelzusjes…
 

Geschreven door LIESAH JACOBS

Vampierzusjes

14/08/2013
Regisseur: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
KFD

Media: